witam mam pytanie czy maka razowa lub zytnio razowa nadaje sie aby ja wlaczyc do diety . Np zrobic z niej makaron zamiast kaszy tak dla odmiany albo placki .
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
tak możne nawet dać więcej mąki żeby zakwas był "silniejszy" ale nie za dużo. ogólnie musi mieć płynną konsystencje ;]
wrzuciłem przepis do kuchni SFD także wszelkie pytanie na temat chlebka piszecie tam <
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:11:35
wrzuciłem przepis do kuchni SFD także wszelkie pytanie na temat chlebka piszecie tam <

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:11:35
...
Napisał(a)
Od czasu do czasu czemu nie
Polecam mąkę żytnią, typ 2000.
Jest to mąka "chlebowa", mało oczyszczona, jej ig wynosi 45

Polecam mąkę żytnią, typ 2000.
Jest to mąka "chlebowa", mało oczyszczona, jej ig wynosi 45

Meraviglia!
...
Napisał(a)
ja robie z niej chleb i inne smakołyki - niedługo wrzuce coś do kuchni SFD :)
...
Napisał(a)
Na forum jest gdzies fany przepis na chleb razowy
Jak znajde wrzuce.

Jak znajde wrzuce.
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
Mój przepis ;] Może wrzucić to do kuchni sfd? tylko mam słabe foto
Chleb Razowy
Pyszny chlebek, zdrowy i bez żadnych trujących związków ;] Długo zachowuje świeżość a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Na początku musimy wyhodować tzw. zakwas. Robi się go tak
1 dzień
100 ml ciepłej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000 (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, cena około 3,50 zł za kg)
dodajemy wszystko do dużego pojemnika, mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 24h w cieple miejsce
2 i 3 dzień
dodajemy składniki z dnia 1 również mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24h
4 dnia zakwas będzie gotowy, powinien mieć kwaśny smak i zapach "cytrusów"
Wygląda mniej więcej tak:
[img254.imageshack.us/img254/5007/34286411bi5.jpg]
Ciasto na chleb :
cały wyhodowany przez nas zakwas
150ml wody
400g maki żytniej razowej
1 łyżka grubej soli
(Ja robie z podwójnej porcji, wychodzi wiekszy i wyższy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów mieszamy, krotko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Uważamy żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Chlebek jest w miare prosty do wykonania i nie drogi, każdy może spróbować. Powodzenia i smacznego.
Foto(niestety, mam tylko po upieczeniu)
[s2.zapodaj.net/53758431.jpg.html]
[img211.imageshack.us/my.php?image=12114940fi8.jpg]
[img205.imageshack.us/my.php?image=66948527ky1.jpg]
[img205.imageshack.us/my.php?image=11063761ux6.jpg]
pzdr.

Chleb Razowy
Pyszny chlebek, zdrowy i bez żadnych trujących związków ;] Długo zachowuje świeżość a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Na początku musimy wyhodować tzw. zakwas. Robi się go tak
1 dzień
100 ml ciepłej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000 (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, cena około 3,50 zł za kg)
dodajemy wszystko do dużego pojemnika, mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 24h w cieple miejsce
2 i 3 dzień
dodajemy składniki z dnia 1 również mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24h
4 dnia zakwas będzie gotowy, powinien mieć kwaśny smak i zapach "cytrusów"
Wygląda mniej więcej tak:
[img254.imageshack.us/img254/5007/34286411bi5.jpg]
Ciasto na chleb :
cały wyhodowany przez nas zakwas
150ml wody
400g maki żytniej razowej
1 łyżka grubej soli
(Ja robie z podwójnej porcji, wychodzi wiekszy i wyższy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów mieszamy, krotko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Uważamy żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Chlebek jest w miare prosty do wykonania i nie drogi, każdy może spróbować. Powodzenia i smacznego.
Foto(niestety, mam tylko po upieczeniu)
[s2.zapodaj.net/53758431.jpg.html]
[img211.imageshack.us/my.php?image=12114940fi8.jpg]
[img205.imageshack.us/my.php?image=66948527ky1.jpg]
[img205.imageshack.us/my.php?image=11063761ux6.jpg]
pzdr.
...
Napisał(a)
Koniecznie go wrzuć do kuchni, nie wiedziałem że to takie proste zrobić chleb ;]. Łap soga.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!