Pierwszą kwestią dlaczego ryż jest wybierany częściej niż makaron przy układaniu diet, jest to że coraz więcej osób ma nieprzyjemności związane z alergią czy różnymi chorobami na gluten oraz inne substancje zawarte w zbożach. Ma to na celu wyeliminowanie tych nieprzyjemności oraz poprawę naszej sylwetki.
Co więcej jest to produkty wysoko przetworzony, w szczególności ten ogólnodostępny pszenny(biały) makaron.
Gotowe i wysokoprzetworzone produkty to zmora dzisiejszych czasów. W każdym sklepie można znaleźć produkty takie jak mrożona pizza, gotowe fast-foody, chrupki, drożdżówki, słodycze i wiele innych, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem, przyjemnym aromatem oraz atrakcyjną ceną. Jednakże większość z tych produktów ma bardzo niskie walory odżywcze, a często zawiera masę szkodliwych substancji.
Produkty te nie tylko przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale również zatrzymują wodę w
organizmie, zakwaszają organizm, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organów oraz przyczyniają się do rozwoju chorób. Wykluczenie ich z naszej diety i wystrzeganie się jak tylko możliwe, jest pierwszym krokiem w drodze do ładniejszej sylwetki i poprawy stanu naszego zdrowia.
Makaron raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi. W końcu wszystko jest dla ludzi. Jednak nei jest dobrym wyborem jeżeli chodzi o codzienną dietę. Jeżeli już mamy wybrać jakiś makaron, najlepiej wybrać makaron ryżowy, z batatów bądź gryczany, ewentualnie pełnoziarnisty żytni.
