Szacuny
100
Napisanych postów
6782
Wiek
39 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50554
Jak zrobisz sam i wiesz co jest w środku to czasami możesz zjeść. Bo to jest w sklepach to jest zwykły szajs z 20% zawartością mięsa. Reszta to dodatki, ulepszacze i inny szit, typu szczury, myszy, jeżozwierze i inne guźce. Kup wołowiny i zrób sobie z tego metkę. Nie jest to trudne, zbyt tłuste części możesz odrzucić i będzie git.
Szacuny
25
Napisanych postów
1977
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
27200
metka to mięso chyba wieprzowe,mielone,surowe pakowane w folię, w formie kiełbasy,wyglada to cos jak tatar. Niestety metka ma kupe tluszczu, porownywalnie do parowek,jak i nie wiecej. W dodatku co tam miela pozostaje tajemnica. Jak lubisz i zjesz od swieta nic ci nie bedzie,ale na stale tego do diety nie wprowadzaj,a juz na pewno nie nadaje sie jako zamiennik piersi, bo jesli chodzi o sklad to ma sie ni jak do chudych piersi z kurczaka, które ponadto na pewno są kurczakiem,a co siedzi w metce ciezko powiedziec.
Szacuny
29
Napisanych postów
891
Wiek
47 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5255
Metka to po prostu zmielone surowe mięso wołowe,wieprzowe wraz z dużą ilością tłuszczu z dodatkami smakowymi-sól,pieprz,cebula,papryka etc.Pamiętam w latach 80 często jedynie metka zostawała u rzeźnika czasem z mortadelą...Po pierwsze to surowe mięso,jak coś takiego zjadać to raczej bym preferował domowy wyrób.Teraz wszędzie robią ekonomię i nie wiadomo co w środku.Po drugie duża ilość tłuszczu.Jak ktoś lubi to niech zjada,nie będę zmieniał nawyków żywieniowych,na pewno nie ma co tego porównywać z piersią kurczaka.
Caramel mnie ubiegła
Zmieniony przez - gautatyr w dniu 2008-08-14 15:30:17
Szacuny
100
Napisanych postów
6782
Wiek
39 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50554
A związku z tym, że jest to mięso surowe to jego przygotowanie nie jest trudne, a robiąc samemu można znacznie polepszyć jego wartości w stosunku do tego co jest w sklepie. Taka ciekawostka. Zainteresowałem się ostatnio produktami w paczkach w sklepie. Na jednym było napisane: Zawartość mięsa 14%:P A nazywało się to golonka:D Lub takie kwiatki jak 120G produktu wyprodukowano z 60g mięsa wieprzowego.