Szacuny
2
Napisanych postów
379
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5635
Witam.
Kieruje do Was pytanie odnośnie treningu pleców jaki wykonuje, ponieważ nie jestem zadowolony z mięśni prostych (prostowników). Nie są takie zaznaczone jak na fotce poniżej, są dość płaskie, zaś góra pleców jest w miarę rozbudowana.
Dotychczasowy trening jaki wykonuje na plecy. Zaczynam od MC - to moje ulubione ćwiczenie:
1.MC 5-6 serii progresja
2.podciąganie na drążku 3-4x8-10
3.wiosłowanie sztangą w opadzie nachwytem/podchwytem 3x8
4.wiosłowanie hantlem w opadzie 3x8
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Ps. to nie jest moja fotografia, wygooglowałem ją, mam nadzieje, że nikt nie ma pretensji.
Zmieniony przez - mac412 w dniu 2011-08-08 22:44:13
Szacuny
386
Napisanych postów
37478
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
126450
mac412
myślę, ze dobrym pomysłem byłoby zwrócenie uwagi na tzw. stałe napięcie mięśniowe- nie odkładamy więc ciężaru, nie robimy przeprostów, kontrolujemy ruch.
ew. można wprowadzić jakieś inne wersje mc- lecz tutaj już należałoby poczekać na szersze info
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
158
Ja bym się tym specjalnie nie przejmował skoro siłowo wszystko jest ok. A próbowałeś kiedyś robić mc na koniec treningu? Niby mniejsze obicążenia, ale za to dobrze się dopną całe placy, a skoro wzystkie inne mięśnie poza prostownikami będa już zmęczone to istnieje szana, że prostowniki przejmą na siebie większą częśc pracy przy podnoszeniu.
Piszę tak jak to czuję, nie wiem ile w tym mądrości ;) Ale może warto spróbować.