Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
862
Witam,
w wieku 34 lat, zdiagnozowano u mnie chorobę niedokrwienną serca. Jeżeli ktoś miał/ma miażdżycę to bardzo proszę o info co do leczenia i wasze uwagi. Lekarz przepisał mi statyny co do których czytałem wiele złego - w moim wypadku ich głównym zadaniem ma być nie tyle zbicie cholesterolu co zatrzymanie procesów miażdżycowych.
Szacuny
436
Napisanych postów
2520
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Nie wiem czy istnieje jakiś długotrwały pozytywny wpływ stosowania statyn w jakimikolwiek przypadku. Prędzej czy później przecież i tak prowadzą one do zawału ;)
Na podstawie jakich badań stwierdzono wspomnianą miażdżyce? Borykasz się z jakimiś objawami?
W połowie listopada wizyta u kardiologa + próba wysiłkowa -> diagnoza: choroba wieńcowa. Przepisał leki (w tym statyny 20mg/d) z myślą o koronarografii za około 2 m-ce.
Jednak odziwo po 4 dniach zażywania statyn, zrobiłem krew i wyszło:
cholesterol całkowity 2,9 mmol/l
HDL 1,04
Trójglycerydy 0,77
LDL 1,51
Czy to możliwe aby po 4 dniach wartości spadły tak znacznie?
Pana Jerzego Ziębę słyszałem już kilkukrotnie - naprawdę intrygujące! Jednak już 2 lekarzy powiedziało mi że jak nie będę zażywał statyn to będę miał problemy (jednak cały czas im nie wierzę ;)
Szacuny
436
Napisanych postów
2520
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Z całego lipidogramu najgorszy jest wysoki poziom trójglicerydów, którego w żadnym z powyższych przypadków nie widać. Jedynie trochę wysoki ldl, jednak nie ma tragedii. Zrób homocysteinę :)