Witam!
Mam 23 lata i ostatnio po wizycie u lekarza (mocny ból głowy) stwierdzono u mnie nadcisnienie 170/100.
Zadko pije, niestety pale, pracuje ale nie mam zbyd dużo ruchu.
Lekarz po paru wizytach stwierdził u mnie samoistne nadciśnienie (jednorazowe) i zrzucił wszystko na nadwage. Przepisano mi leki Polpril 5mg po ktorych strasznie bolała mnie głowa i lekarz zmienił je na vivace 2,5mg.
Troche ostatnio czytałem na ten temat i wprowadziłem pare zmian.
Nie pije kawy, ograniczam palenie do minimum, kolacje jem max. o 19, wprowadziłem wiecej warzyw i owoców do dziennej diety.
Mineło jakies 2 tygodnie a moje ciśnienie wacha sie miedzy 130/80 a 165/95.
chciałbym wprowadzić wiecej ruchu tylko nie wiem od czego zaczać.
Zaczać najpierw biegać po troszku czy od razu iść na siłownie. Powiem szczerze że kondycji nie mam juz zadnej. Jeszcze jedno pytanie:
Czy przy nadciśnieniu normalne są bule głowy?
Mam 23 lata i ostatnio po wizycie u lekarza (mocny ból głowy) stwierdzono u mnie nadcisnienie 170/100.
Zadko pije, niestety pale, pracuje ale nie mam zbyd dużo ruchu.
Lekarz po paru wizytach stwierdził u mnie samoistne nadciśnienie (jednorazowe) i zrzucił wszystko na nadwage. Przepisano mi leki Polpril 5mg po ktorych strasznie bolała mnie głowa i lekarz zmienił je na vivace 2,5mg.
Troche ostatnio czytałem na ten temat i wprowadziłem pare zmian.
Nie pije kawy, ograniczam palenie do minimum, kolacje jem max. o 19, wprowadziłem wiecej warzyw i owoców do dziennej diety.
Mineło jakies 2 tygodnie a moje ciśnienie wacha sie miedzy 130/80 a 165/95.
chciałbym wprowadzić wiecej ruchu tylko nie wiem od czego zaczać.
Zaczać najpierw biegać po troszku czy od razu iść na siłownie. Powiem szczerze że kondycji nie mam juz zadnej. Jeszcze jedno pytanie:
Czy przy nadciśnieniu normalne są bule głowy?