od wielu lat trenuję sztuki walki - od dwoch miesięcy przygotowuję się do zawodów i okolo dwa tygodnie temu w czasie sparingu w trakcie wykonywania kopnięcia ściagającego w wyskoku poczułem lekki ból w prawym mięsniu dwugłowym ale niestety nie przerwałem sparingu i gdy ponownie wykonałem to samo kopnięcie poczułem rozrywający ból i potem nie mogłem nawet szybko wyprostować nogi . Odrazu zastosowałem maść przeciwbolowa i przeciwzapalną woltaren max oraz zimne okłady , poszedłem również do lekarza , który po badaniu usg określił ze najprawdopodobniej doszło do naderwania mięśnia dwugłowego uda prawego i polecił mi unikać machania nogami oraz biegów zrywnych oraz nadal smarować w/w maścią i po tygodniu przyjść na wizytę kontrolną . gdy zgłosiłem się na wizytę kontrolną noga prawie mnie już nie bolała opuchlizna zeszła lecz lekarz kontrolnie wyciągnął mi w tył lewą nogę - gdy stałem na prawej i wtedy znowu poczułem rozrywający ból w mięsniu dwugłowym uda prawego do tego stopnia że prawa noga sama mi się ugieła . Jakie ćwiczenia muszę teraz wykonywać zeby jak najszybciej w/w mięsień wrocił do pełnej sprawności gdyż zawody mam w listopadzie i muszę jak najszybciej wrócić do treningów przygotowawczych !
1