Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
45
Jesli uwazasz, ze Staropolanka jest dobra woda to polecam przeczytac artykul o zawartosci promieniotworczych pierwiastkow w wodach. To czesc artykulu: "Przyjmując, że dziennie pijemy 1,5 l Staropolanki 2000, w ciągu roku przekroczymy o 30% dawkę napromieniowania przyjętą przez naukowców za bezpieczną dla zdrowia." Sam sie zdenerwowalem po uslyszeniu tej informacji dlatego, ze Staropolanke pilem przez dluzszy czas. Uwazajcie na wysokozmineralizowane wody, pijac taka wode w duzych ilosciach przez caly rok mozemy sobie tylko zaszkodzic. Wody sredniozmineralizowane sa ok z tym, ze trzeba sprawdzac zawartosc. Wg mnie dobre sa te, ktore zawieraja magnez w wiekszych ilosciach oraz wapn a zawartosc sodu jest nizsza co nie powoduje zwiekszonego cisnienia i pomaga usuwac toksyny.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
Napisałem tak gdyż ok3 lata temu tak doktorka mówiła na wykładzie bardzo prawdopodobne że sytuacja się zmieniła. Oczywiście trzeba uważać z mineralnymi ale podczas treningu czy po to świetne wyjście oczywiście z umiarem
Szacuny
3
Napisanych postów
3
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
12
Najlepsze wody mineralne to te, które zawierają dużo minerałów, a więc Muszyna, Kryniczanka, Galicjanka i Staropolanka 2000 (wg http://www.wodamineralna.netmark.pl/). Ale trzeba pamiętać, że dobór wody zależy od indywidualnych czynników (np. jak masz nie dobory magnezu to wybierz taką wodę która ma akurat duzo Mg). Ponadto pomijając wody lecznicze (których nie należy pić bez konsultacji z lekarzem) raczej nie ma co się martwić o to, że się przedawkuje, tych składników mineralnych nawet w najlepszych wodach mineralnych po prostu ... nie ma aż tyle jak nam proboja wmówić producenci (głównym żródłem minerałów jest jedzenie i należy się na diecie skupić). Z drugiej strony zdecydownie warto unikać wód żródlanych, bo ich mineralizacja jest bardzo niska (co jest wrecz szkodliwe) i poza ich "pierwotna czystością" (cytujac marketingowców z firm produkujacych takie wody) nie mają żadnej wartości.
Szacuny
5
Napisanych postów
18
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
283
Najlepsza woda mineralna to NAŁĘCZOWIANKA. Nie liczy się tylko ilosć minerałów jak to kolega wyżej napisał ale także ważne jest by była czysta, bez obcych posmaków itp. Tutaj wyniki testu:
Szacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
W staropolance dobrych kilka lat temu wykryli czegoś tam za dużo szkodliwego dla zdrowia, nie pamiętam co to było, ale przestałem ją pić bo kiedyś ją piłem.
Obecnie od lat piję muszyniankę, dobrze na mnie działa, dobrze orzeźwia (schłodzona), dobrze smakuje, dobry ma skład, dobrze smakuje z sokiem z cytryny czy suplami.