Szacuny
60
Napisanych postów
2713
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23810
pytanie kieruje do specjalistki jagny i spacjalistki boficzki
ja ciagle o tej narkozie wlasnie czytam o tym i jest napisane ze po podaniu lekow nasennych itp nastepuje zwiotczenie miesni pacjent spi i nie oddycha!!!
nie rozumiem jak bede oddychal rzpez ta maske od razu zasne to co zanim wloza mi rure do gardla zanim to zrobia bede pare sekund nie oddychal ?nie rozumiem!!
Szacuny
25
Napisanych postów
247
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1599
Po podaniu leków nasennych dożylnie nie występuje zwiotczenie mięśni.Chcąc osiągnąć ich zwiotczenie trzeba podać leki zwiotczające (najczęściej pochodne kurary, rzadko kto teraz podaje skolinę. Przy intubacji najczęściej wymagane jest podanie leków zwiotczających,zeby nie dopuścić do odruchowego skurczu mięśni i zamknięcia wejścia do krtani. W przybliżeniu wygląda to tak jak napisał to Jakryc tyle,że jeszcze pewnie podadzą ci coś zwiotczającego tuz przed samą intubacją,zeby móc spokojnie włozyć rurkę intubacyjną do tchawicy. Spokojnie sobie zaśniesz, lekarz natleni cię przez maskę do saturacji 100% (przez jakieś 5 minut) a potem zaintubuje. Chwilowy bezdech wymagany do intubacji nie jest niebezpieczny.
Szacuny
60
Napisanych postów
2713
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23810
no dobra ale przecieznie bede przez chwile oddychal a tak nie mzoe byc!!
wogole to przezylem to 10 lat temu torebke stawowa mi wycinali pod kolanem i pamietam tlyko jak oddychalem rzpez maske ale wtedy nie zdawalem sobie sprawy jak to wyglad.a. teraz mnie to przeraza..
najgorsze jest to ze ide na zabieg z pelna swiadomoscia jak to bedzie..:(
Szacuny
12
Napisanych postów
275
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
16798
hmm po narkozie lepiej nic nie pij i nie jedz , chyba że chcesz wypluć błotko z żołądka jak się wybudzisz przez kilka dni możesz mieć wrażenie że Twoje jelita są nabrzmiałe , przynjajmniej w moim wypadku tak było , bardzo mnie to denerwowało , ale przeszło...
Szacuny
205
Napisanych postów
13874
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
158206
narkoza jest bardziej złożona.
jeśli mówimy o znieczuleniu ogólnym:
najpierw dostaniesz lek uspokajający (prawdopodobnie Dormicum 7.5 mg), póżniej, w zależności od rodzaju zabiegu, dożylnie etomidat (jest to silny, krótko działający dożylny środek anestetyczny stosowany głównie wprowadzenie do znieczulenia ogólnego i jego podtrzymywanie), póżniej najpradopodobniej Fentanyl dożylnie (silnie działający lek przeciwbólowy z grupy opioidów), dostaniesz troszkę gazów anestetycznych (np. Sevorane) przez maskę, po czym nastąpi intubacja ("rura" do tchawicy), i dalej tą drogą anestetyk wziewny.
(to oczywiście uogólnienie, w różnych zabiegach stosuje się rózne środki i sposoby znieczulania).
podczas intubacji bezdech jest chwilowy, a pacjent wcześniej jest odpowiednio natleniony.
przed zabiegiem będziesz miał rozmowe z anestezjologiem, który zapewne będzie kazał Ci wypełnić ankietę, możesz go o wszystko spytać.
Zmieniony przez - jakryc w dniu 2005-11-28 08:26:01
Szacuny
25
Napisanych postów
247
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1599
Do jakiego typu zabiegu chcesz się o znieczulenie zapytać. W zalezności od rodzaju zabiegu można wybrać rózny rodzaj znieczulenia. Musisz sprecyzować dokładniej.