Szacuny
1
Napisanych postów
50
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1344
wiem, że istnieje temat o nunchaku (z ankietą) ale chciałbym odświeżyć temat tutaj by ci co nie widzieli tematu zainteresowali nunem:)
jak coś zawsze można temat wyrzucić do bin:)
mam za sobą rok trenowania karate co oznacza, że nic nie umiem. mając taki staż nie jestem w stanie obronić się przed praktycznie każdym cięższym/silniejszym osobnikiem. Okolice gdzie mieszka moja dziewczyna jest fortecą głupków i kretynów więc chcąc nie chcąc musiałem rozwiązać problem obrony.
Padło na nunchaku. Dzięki tej broni czuję się pewniej i zwiększyłem znacząco szanse przeżycia.
Zaletami są niska cena(można zrobić własne samemu), zasięg broni i jej egzotyczność. Jestem w posiadaniu nunchaku oktagonowego (choć miałem do czynienia z paroma innymi) i wydaje mi się, że jest to odpowiedni wybór. Z osobistych obserwacji powiem, że jeszcze nikt nie zbliżył się do mnie na krok gdy nim wymachiwałem - choć wiem, że znajdą się tacy desperaci. Trzeba jednak pamiętać o podstawowych sprawach:
- ćwiczenie przy publiczności = gdyż w wyniku stresu łatwo spieprzyć sprawę i nun wylatuje z rąk
- używanie jak najprostszych i najskuteczniejszych technik przede wszystkim odbicia od bioder i ramion
- kontrola szybkości nuna gdyż w chwili stresu/podniecenia wykonujemy szybsze ruchy nunem co może skończyć się obrażeniami naszego ciała
przede wszystkim odradzam uderzanie w głowę. Będąc niewprawionym można spowodować bardzo łatwo śmierć napastnika(biorąc pod uwagę, że broń ta jest illegal to mamy bigos). Pałki ciągną niesamowicie więc wystarczą uderzenia po dłoniach i rękach = kto oberwał choć lekko wie o czym mówię.
podczas walki najlepiej trzymać uchwytem krótkim (no chyba, że jest się wprawionym) by pałki nie wypadły z rąk
osobiście sam namawiam dziewczynę by również uczyła się posługiwać tą bronią jako, że efektywność jest naprawdę skuteczna, a egzotyczność broni powoduje konsternację u przeciwnika(choć różnie to bywa...)
uwaga: gdy chce się kupować nuna na lince ze sklepu internetowego polecam wzmocnić linkę gdyż pęka.
jest to naprawdę godny polecenia sprzęt, wart nauki, tani, w miarę mały, a skutecznie podnoszący nasze bezpieczeństwo.
Szacuny
26
Napisanych postów
7168
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46566
Choćby nie wiem jakim forumowym weteranem ktoś był nie pozwole sobie jak Wy to mówicie pyskować. Jedynym błędem do którego jestem w stanie sie przyznać jest "odświeżenie" starego tematu, bo widze, że tuta tego robic nie wolno.
Naskoczyli na Ciebie właśnie dlatego, że odświeżyłeś Użytkownicy tego działu to naród pokojowo nastawiony, ale nerwowy i hmmm... ten, tego... emocjonalnie reagujący
Dobra, koniec waśni. Zamykam temat.
Zmieniony przez - Cavior w dniu 2007-04-09 22:11:26
Szacuny
4
Napisanych postów
2628
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
28758
W sumie nunchaku jest dobrą bronią, podobnie jak pałka.
Ale ten art jakoś do mnie nie przemawia... Nie ma się w sumie czego czepiać, ale to co piszesz to są oczywistości. Nic konkretnego.
Szacuny
32
Napisanych postów
1281
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
20037
Wez wyjdz, bedziesz stal krecil tym nunczakiem a ktos spokojnie podniesie kamien z ziemi i ci przyje.bie w glowe Bo chyba nie powiesz ze jak to masz rozkrecone na pelnych obrotach to mozesz szybkie uniki robic Bawilem sie jakis czas czyms takim i z tego co zdazylem zauwazyc- kazde wytracenie z rytmu latwo moze sie skonczyc nokautem samego siebie.
Poza tym idzie lato- nie mow ze przy krotkich ubraniach to nosisz ze soba
Zmieniony przez - Casusbelli w dniu 2006-05-03 22:53:26
Szacuny
4
Napisanych postów
2628
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
28758
fjern Masz może jakieś filmy treningowe?
Mówię tutaj o walce a nie o freestyle czy kata.
Wiem że międzynarodowa organizacja nunchaku urządza kumite, w ochraniaczach, ze specjalnymi nunchaku i systemem punktowym, ale nigdy nie widziałem takiej walki.
Szacuny
0
Napisanych postów
53
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
661
"emceha"- wystarczy poszukać bardziej na forum ja kiedyś się tym interesowałem i miałem tego dość dużo i włąśnie spotkałem się z kilkoma filmami kumite , nawet chyba widziałem jeden nokaut:) a Co do nunchaku to bardzo prosto(nie mówię ze od razu legalnie)można sobie coś takiego sprawić, ja osobiście mam nuna z dębowych pałek (sam toczyłem na tokareczce)na łąńcuchu i na łozyskach :D pałki małą średnicę 25mm i długość 31cm- wiec jeśli ktoś sie orientuje to wie że sprzęt jest konkretyny, ale jak pisałem przestało mnie to jarać i juz sie tym nei bawie ani z tym nie chodze, bo wiem czym to by się skończyło... W walcę dochodzi adrenalina wiec pewnie skończyło by sie nokautem jednej ze stron... jednym słowem jak dla mnie może dobra broń ale dla człowieka który ma o tym pojęcie - trenuje kilka lat jakaś SW z nunem. Jeżeli goście zczają się że mało kumasz o co chodzi no to masz ciężko..
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
jakym sie tak miał przejmować wszytkimi rzeczami nielegalnymi to chyba bym w ogóle za nic sie nie brał...bo nawet jak znająć SW skopie d*** napastnikowi(ale skopie konkretnie,bo w walce,przy "pomocy" adrenaliny zdarza sie to często) to posądzą mnie o przekroczenie granic obrony koniecznej
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
Fjern napisał: jest to naprawdę godny polecenia sprzęt, wart nauki, tani, w miarę mały, a skutecznie podnoszący nasze bezpieczeństwo.
przede wszystkim odradzam uderzanie w głowę. Będąc niewprawionym można spowodować bardzo łatwo śmierć napastnika(biorąc pod uwagę, że broń ta jest illegal to mamy bigos). Pałki ciągną niesamowicie więc wystarczą uderzenia po dłoniach i rękach = kto oberwał choć lekko wie o czym mówię.
ćwiczenie przy publiczności = gdyż w wyniku stresu łatwo spieprzyć sprawę i nun wylatuje z rąk
plus wstęp do tego całego tekstu.Nie wygląda mi to na sportową walkę nunchaku,a na uliczną
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
Szacuny
26
Napisanych postów
7168
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46566
W artykule o broni nie znalazłem (może przeoczyłem) potencjalną karę za posiadanie nielegalnej broni. Ktoś wie, co grozi za nunchaku? Bo chyba sąd dużo surowniej spojrzy na posiadacza kuszy lub spluwy-niż na studenta, wzorowego obywatela(niekarany) który nabije komuś guza w obronie własnej? Sam zastanawiam sie nad wyposażeniem się w nunchaku-i chciałbym wiedziec co mi grozi, gdybym przypadkiem w samoobronie tego użył?