Hej,
odświeżam wątek ;)
Metoda oczyszczania jelita wg Michała Tombaka, z książki "Jak żyć długo i zdrowo".
Oczyszczanie jelit - odtwarzanie normalnej flory bakteryjnej
Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów — bakterii, grzybów, drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych żywią się naszą krwią i wydalają „w nas" trujące produkty fizjologiczne — „toksyny". Toksyny te są przyczyną bólów głowy, różnego rodzaju alergii, szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd.
Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym
organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbak-teriozę, na którą cierpi, według danych specjalistów, do 80% populacji, niezależnie od wieku. W walce z chorobotwórczymi „pasożytami" najbardziej skuteczny jest czosnek.
Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem dwie godziny po kolacji, sygnałem wyzdrowienia będzie nie odczuwanie
ociężałości lub wzdęcia brzucha (powiększenie żołądka) po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie spożywania czosnku może się wzmóc bicie serca u osób z zaburzeniami układu krwionośnego — to naturalna reakcja ponieważ czosnek, to jedyny produkt zawierający rozpuszczony german, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza naczynia krwionośne. Tak więc chwilowe „niewygody" podczas jedzenia czosnku trzeba przecierpieć.
Po zjedzeniu czosnkumożna przepłukać usta, umyć zęby i przed snem zjeść jabłko lub wypić herbatę z cytryną i miodem. Zapach czosnku zupełnie zanika jeśli pozuje się skórkę cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Zmieniony przez - aferka w dniu 2015-04-13 12:48:04