Olej MCT
Wnikliwe badania ujawnily, że pewne wąskie frakcje tłuszczu mlecznego, palmowego i kokosowego, znane jako MCT, zbudowane są z innych kwasów, niż zwykły tluszcz konsumpcyjny. Kwasy te nazywane krótko-i średniołańcuchowymi, w skrócie-SCFA I MCFA bardziej przypominają węglowodany, gdyż zawieraja niewiele więcej atomów węgla w cząsteczkach. To powoduje że ich kaloryczność jest jeszcze dwukrotnie wyższa, za to niewile słabsza rozpuszczalność w wodzie. Z przewodu pokarmowego wchłaniają się więc tak, jak węglowodany i aminokwasy, poprzez krązęnie do mięsni szkieletowych i mięśnia sercowego. Tu szybko uwalniają energię, bo nie muszą byc ani skracane w peroksysomach, ani wprowadzane do mitochondriów przez karnitynę. Odznaczają się preferencją w spalaniu, przed węglowodanami, dzięki czemu oszczędzają cenny zapas glikogenu. Do tkanki tłuszczowej prawie nie docierają, a jeżeli już to i tak nie są w niej magazynowane. Komórki tłuszczowe organizmu człowieka nie posiadaja bowiem enzymów specyficznych dla estryfikacji(magazynowania) krótko i średnołancuchowych kwasów tłuszczowych, więc w tluszczu zapasowym kwasy te nie występują. Trawienie i wchłanianie oleju MCT odbywa sie bez udziału kwasów żółciowych, na pewno dla tego, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe dobrze rozpuszczają się w wodzie, do czego nie potrzebuja pośrednictwa emulgatora. Tak więc spozywanie MCT nie niesie zagrożenia nowotworami. Mało tego, niedawno ustalono żę SCFA i MCFA są cennymi, przeciwnowotworoeymi składnikami diety. Nic więc dziwnego że izolowane z oleju kokosowego MCT uznawane są za jeden z najkuteczniejszych suplementów ergogenicznych, i szeroko wykorzystywane we wspomaganiu wysiłku. Dowiedziono równiez, że SCFA i MCFA odznaczają sie silną aktywnością antykataboliczną. Mechanizm tej aktywności jest identyczny jak mechanizm działania antykatabolicznego amiokwasów BCAA i ich metabolitów (np.HMB). Jednak to jeszcze nie wszystkie, dobroczynne odziaływania MCT na masę mięśniową... Jak dowiodły badania, SCFA i MCFA bezpośrednio oddziałują na materiał genetyczny-stymulują syntezę RNA i białek. Z tego wszytkiego wynika niezbicie, że olej MCT wcześniej uznawany za suplement przydatny przede wszystkim wytrzymałościowcom, w świetle aktualniejszych doniesień, wydaje się być niezwykle atrakcyjny dla siłaczy, a w szczególności kultórystów.Okazuje się niezwykle pomocny w budowaniu masy i rozwoju siły mięśniowej, głównie z uwagi na dwa mechanizmy działania: antykataboliczno anaboliczny i poprawiający efektywność kuracji kreatynowej. Jako antykatabolik możecie stosować go po prostu w ten sposób: 2 łyżeczki od herbaty przed śniadaniem, przed treningiem, po treningu i przed snem.
Art.
Kulturystyka i fitness nr2 luty 2004