Tłuszcze w zdrowej diecie są podstawą. Wiedzą o tym wszyscy, którzy interesują się trochę więcej dietetyką. Zdecydowanie błędne jest myślenie, iż eliminacja ich w diecie pomoże zredukować poziom tkanki tłuszczowej. Tłuszcz spożywany ma się nijak do tego odkładanego w naszym
organizmie jako tkanka tłuszczowa. Z tego też względu zdecydowanie warto zwrócić uwagę na to, ile i jakie tłuszcze spożywamy.
Standardowe zalecenia mówią o ilości minimum 1 g/kg masy ciała tłuszczów. Istotne będą tutaj proporcje kwasów tłuszczowych. Zaleca się trzymania ilości 1,2:0,8:1, gdzie 1,2 - to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 1 - nasycone, 0,8 wielonienasycone. W tym istotne są proporcje omega 3 do omega 6. Zaleca się 1:1-1:4, gdzie 1 to omega 3 a 2 to omega 6.
Twoje pytanie nie ma poprawnej odpowiedzi, ponieważ nie można wybrać lepszego źródła tłuszczów między oliwą z oliwek z olejem lnianym. Oba produkty zawierają inne kwasy tłuszczowe. Zarówno jedne, jak i drugie należy spożywać w proporcjach opisanych powyżej. To, że coś jest tłuszczem, nie oznacza, że na tym jego właściwości się kończą. Oba produkty znajdą swoje miejsce w diecie.
Ważne, żeby bazować na oliwie z oliwek z pierwszego tłuszczenia, extra virgin. Z kolei olej lniany budwigowy, wysokolinolenowy. Należy spożywać go tylko na zimno i przechowywać w lodówce.
