po jakim czasie mozna wystawiac na słońce blizny pooperacyjne?
...
Napisał(a)
Opalone ciało podoba się chyba każdemu z nas. Z tego też względu większość osób dąży do tego, aby w wolnym czasie spędzimy kilka godzin, opalając się na słońcu, przy okazji odpoczywając od problemów dnia codziennego. Niekiedy jednak opalanie nie jest zalecane. Szczególnie w sytuacji gdy:
- mamy sporo piegów, znamion, pieprzyków,
- po zabiegach chirurgicznych,
- przy problemach i leczeniem trądziku.
Blizny występujące na naszym ciele np. po zabiegach chirurgicznych są zmianami skórnymi będącymi następstwem ingerencji chirurgicznej lub w wyniku wypadku w miejscu naszej skóry właściwej. W jej miejsce pojawia się tkanka łączna włóknista, zespalająca ze sobą rozcięcie skórne.
Niestety po zabiegu chirurgicznym nie zaleca się wystawiania gojącej się rany na promienie słoneczne, co najmniej przez okres 3 miesięcy. W ten sposób mogłoby to spowodować pogorszenie gojenia się skóry i znaczną różnicę w barwię w stosunku do zdrowej skóry. Najlepiej jakby skonsultował to z lekarzem. On najlepiej będzie wiedział, kiedy możesz się już opalać. Zawsze również można posmarować bliznę większą ilością kremu z filtrem.

- mamy sporo piegów, znamion, pieprzyków,
- po zabiegach chirurgicznych,
- przy problemach i leczeniem trądziku.
Blizny występujące na naszym ciele np. po zabiegach chirurgicznych są zmianami skórnymi będącymi następstwem ingerencji chirurgicznej lub w wyniku wypadku w miejscu naszej skóry właściwej. W jej miejsce pojawia się tkanka łączna włóknista, zespalająca ze sobą rozcięcie skórne.
Niestety po zabiegu chirurgicznym nie zaleca się wystawiania gojącej się rany na promienie słoneczne, co najmniej przez okres 3 miesięcy. W ten sposób mogłoby to spowodować pogorszenie gojenia się skóry i znaczną różnicę w barwię w stosunku do zdrowej skóry. Najlepiej jakby skonsultował to z lekarzem. On najlepiej będzie wiedział, kiedy możesz się już opalać. Zawsze również można posmarować bliznę większą ilością kremu z filtrem.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
jak juz sie wszsytko wygoi nie ma zadnych przecwiskazań
chcociaz ja gdy mialam swieza blizne chirurg zalecil stosowanie na nia wiekszego filtra...i czestszego jej smarowania
Zmieniony przez - malutka_k w dniu 2007-06-12 14:34:33
chcociaz ja gdy mialam swieza blizne chirurg zalecil stosowanie na nia wiekszego filtra...i czestszego jej smarowania
Zmieniony przez - malutka_k w dniu 2007-06-12 14:34:33
...
Napisał(a)
ale co to znaczy jak sie wszystko wygoi? skura ma tam miec taki sam kolor jak normalnie ma a nie zaden czerwonawy tak?
...
Napisał(a)
nigdy nie bedzie miala takiego samego koloru...
nie ma byc zadnych strupow itd/itp
ale delikatnie z nia ...pamietaj o filtrze
oczywiscie chodzi o swieza rane
nie ma byc zadnych strupow itd/itp
ale delikatnie z nia ...pamietaj o filtrze
oczywiscie chodzi o swieza rane
...
Napisał(a)
wiem że temat staaaaaaary ale może komuś takie info będzie potrzebne.
pooperacyjne (zszywane) blizny można opalać po minimum 3 miesiacach od zabiegu. miałam usuwane znamiona przez chirurga plastyka - to są jego zalecenia. jeśli opali się za wcześnie, blizna może trwale "ściemnieć".. ja wolałam zapobiegać niż potem płakać i przez te minimalne 3 mies zaklejałam blizny plastrami podczas opalania. nakładanie filtrów 30 min przed solarium było mi mocno nie na rękę, plastry wygodniejsze ;)
pooperacyjne (zszywane) blizny można opalać po minimum 3 miesiacach od zabiegu. miałam usuwane znamiona przez chirurga plastyka - to są jego zalecenia. jeśli opali się za wcześnie, blizna może trwale "ściemnieć".. ja wolałam zapobiegać niż potem płakać i przez te minimalne 3 mies zaklejałam blizny plastrami podczas opalania. nakładanie filtrów 30 min przed solarium było mi mocno nie na rękę, plastry wygodniejsze ;)
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!