Witam, otóż mam problem, chcialem sie poradzić, gdy budze sie rano mam spuchniete oczy, uczucie jest takie jakby te płyny nie miały ujścia/droznosci. Do tego dochodzi zatkany nos, meczy mnie to juz 5 rok, czasem dochodzi do tego ciezkosc w oddychaniu.W kwietniu tego roku mialem zabieg prostowania przegrody nosowej, po zabiegu czuje tak jakby częsciowo ustąpiły bóle głowy i lekka ulga, ale nadal nie jest dobrze, chodzilem do laryngologa to przepisywal mi rozne antybiotyki na zatoki, ale nie wiele to pomoglo. Prosze o pomoc, bo naprawde ciezko sie z tym funkcjonuje.
...
Napisał(a)
Opuchnięte oczy po obudzeniu i zatkany nos są typowymi objawami zapalenia i obrzmienia błony śluzowej zatok przynosowych.
Zatkany nos i trudności w oddychaniu nie są skutkiem nagromadzenia śluzu w górnych drogach oddechowych, a wynikają z zapalenia i obrzmienia błony śluzowej zatok przynosowych, spowodowanego przez wirusy (np. rhinowirusy, grypy) bądź bakterie (Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae).
Zapalenie zatok możemy podzielić na ostre i przewlekłe - w zależności od czasu trwania dolegliwości. O przewlekłym zapaleniu zatok mówimy wówczas, gdy objawy utrzymują się powyżej 3 tygodni.
Typowymi dla zapalenia zatok są następujące objawy:
-uczucie niedrożności nosa - zapchany nos,
-“cieknący nos” - najczęściej w postaci ropnej wydzieliny,
-utrata węchu,
-odczuwalne podrażnienie śluzówki nosa, któremu towarzyszy obrzęk,
-odkrztuszanie wydzieliny,
-pulsujące uczucie rozpierania twarzy, w okolicy oczodołów i głowy - nasilające się przy pochyleniu głowy bądź podczas wysiłku fizycznego,
-opuchnięcie powiek,
-spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła,
-odczuwanie rozbicia.
Sposoby na walkę z objawami zapalenia zatok?
Zmniejszając zapalenie i przekrwienie błony śluzowej nosa jesteśmy w stanie złagodzić i finalnie wyeliminować objawy zapalenia zatok. Do najskuteczniejszych metod zaliczyć możemy:
-picie ciepłych naparów ziołowych - z mięty i rumianku,
-spożywanie ciepłych zup warzywnych,
-ograniczenie napojów będących źródłem kofeiny (napojów energetycznych i kawy) oraz alkoholu,
-dodawanie do potraw znacznych ilości aromatycznych przypraw, mających jednocześnie potencjał przeciwzapalny i rozgrzewający, m.in. chili, chrzan, czosnek, kurkuma, imbir, cynamon,
-gorące okłady,
-gorąca kąpiel lub prysznic,
-inhalacje parowe - do plastikowej miski wlać gorącą wodę, na każdy litr wody wsypać łyżkę sody oczyszczonej, dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. mentolowego, eukaliptusowego, sosnowego, rumiankowego etc., bądź napar z lipy, szałwii, rumianku, mięty. Następnie należy pochylić się nad miską, nakryć głowę dużym ręcznikiem bądź kocem tak, żeby miska również się pod nim znalazła. Powietrze należy wdychać nosem, a wydychać ustami. Inhalacja powinna trwać od 10 do 15 minut.
Jeżeli problem występuje nagminnie, towarzyszą mu jeszcze inne objawy, jak np. gorączka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, w celu ustalenia kierunkowego leczenia.
Zatkany nos nie uniemożliwia wykonywania treningów, o ile nie występują jeszcze inne dolegliwości.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Przewlekłe_zapalenie_zatok_przynosowych__jak_leczyć_-t289056.html
https://www.sfd.pl/zatkany_nos-t186109.html#post1
https://www.sfd.pl/zatkany_nos_przez_cały_rok-t165086.html#post1

Zatkany nos i trudności w oddychaniu nie są skutkiem nagromadzenia śluzu w górnych drogach oddechowych, a wynikają z zapalenia i obrzmienia błony śluzowej zatok przynosowych, spowodowanego przez wirusy (np. rhinowirusy, grypy) bądź bakterie (Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae).
Zapalenie zatok możemy podzielić na ostre i przewlekłe - w zależności od czasu trwania dolegliwości. O przewlekłym zapaleniu zatok mówimy wówczas, gdy objawy utrzymują się powyżej 3 tygodni.
Typowymi dla zapalenia zatok są następujące objawy:
-uczucie niedrożności nosa - zapchany nos,
-“cieknący nos” - najczęściej w postaci ropnej wydzieliny,
-utrata węchu,
-odczuwalne podrażnienie śluzówki nosa, któremu towarzyszy obrzęk,
-odkrztuszanie wydzieliny,
-pulsujące uczucie rozpierania twarzy, w okolicy oczodołów i głowy - nasilające się przy pochyleniu głowy bądź podczas wysiłku fizycznego,
-opuchnięcie powiek,
-spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła,
-odczuwanie rozbicia.
Sposoby na walkę z objawami zapalenia zatok?
Zmniejszając zapalenie i przekrwienie błony śluzowej nosa jesteśmy w stanie złagodzić i finalnie wyeliminować objawy zapalenia zatok. Do najskuteczniejszych metod zaliczyć możemy:
-picie ciepłych naparów ziołowych - z mięty i rumianku,
-spożywanie ciepłych zup warzywnych,
-ograniczenie napojów będących źródłem kofeiny (napojów energetycznych i kawy) oraz alkoholu,
-dodawanie do potraw znacznych ilości aromatycznych przypraw, mających jednocześnie potencjał przeciwzapalny i rozgrzewający, m.in. chili, chrzan, czosnek, kurkuma, imbir, cynamon,
-gorące okłady,
-gorąca kąpiel lub prysznic,
-inhalacje parowe - do plastikowej miski wlać gorącą wodę, na każdy litr wody wsypać łyżkę sody oczyszczonej, dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. mentolowego, eukaliptusowego, sosnowego, rumiankowego etc., bądź napar z lipy, szałwii, rumianku, mięty. Następnie należy pochylić się nad miską, nakryć głowę dużym ręcznikiem bądź kocem tak, żeby miska również się pod nim znalazła. Powietrze należy wdychać nosem, a wydychać ustami. Inhalacja powinna trwać od 10 do 15 minut.
Jeżeli problem występuje nagminnie, towarzyszą mu jeszcze inne objawy, jak np. gorączka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, w celu ustalenia kierunkowego leczenia.
Zatkany nos nie uniemożliwia wykonywania treningów, o ile nie występują jeszcze inne dolegliwości.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Przewlekłe_zapalenie_zatok_przynosowych__jak_leczyć_-t289056.html
https://www.sfd.pl/zatkany_nos-t186109.html#post1
https://www.sfd.pl/zatkany_nos_przez_cały_rok-t165086.html#post1

Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
miałeś robioną tomografię zatok? Być może masz polipy w zatokach.Trzeba też wykluczyć podłoże bakteryjne, wymaz z nosa,oka,gardła był robiony? Ja sam będę miał robioną przegrodę z wycięciem polipa z zatoki szczękowej. Zresztą, to są typowe też objawy alergii. Robiłeś testy na alergię?
...
Napisał(a)
Tomografie zatok nie robilem, tylko rtg i wszystko na nim bylo ok. to jeszcze przed prosotwaniem przegrody, a w sumie u kazdego laryngologa slyszalem, ze śluzowka jest obrzeknieta alergicznie czy cos takiego, nawet przed samym zabiegiem. Tylko nie wiem co to za alergia moze byc, ze dzien w dzien sie tak zle czuje przez caly rok. Nawet ostatnio chcialem dla pewnosci sie zapisac do alergologa, ale terminy na wizyte maja dopiero poczatek wrzesnia, a nie mam ochoty cale wakacje sie meczyc z tym, bralem jeszcze disophrol retard, ale tez slabo na mnie dziala. Nie wiem co mam robic...
Zmieniony przez - Laksa w dniu 2011-07-07 18:12:13
Zmieniony przez - Laksa w dniu 2011-07-07 18:12:13
1
...
Napisał(a)
zapisz się prywatnie do alergologa jak masz kasze.No i zrób w miarę możliwości wymazy z nosa,gardła,oka. Może jakiś pasożyt się przyplątał.
...
Napisał(a)
No kasy za bardzo nie mam teraz, zeby prywatnie isc. Moze cos bez recepty bys polecil, zeby jakas ulge poczuc do tego czasu

1
...
Napisał(a)
Spróbuj SINUPRET. Ziołowe g****, jak dłużesz pobierzesz to powinno pomóc.
...
Napisał(a)
sinupret, wybralem jeden plaster kiedys pamietam, bo drogie to troche, mozna sprobowac jak mialo by cos pomoc
1
...
Napisał(a)
to spróbuj jeszcze olejek olbas oil do wdychania,możesz pokropić sobie klatę na noc. A, i jeszcze kup sobie w aptece biostyminę, i bierz 1 ampułkę dziennie przez 10 dni,ale ostrzegam,może nastąpić reakcja herxheimera,czyli może Cie rozłożyć na trochę.
...
Napisał(a)
I do tego możesz pobrać jak nie masz problemów z bebechami czosnek,ale nie czosnek zwykły a czosnek niedźwiedzi,10 razy mocniejszy od pospolitego. Ale tego czosnu nie dostaniesz w aptece,raczej w jakimś ziołowym sklepie.
...
Napisał(a)
no sprobuje sinupret razem z tą biostymina, moze beda jakies efekty
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!