Wszędzie widze opinie że orzechy włoskie są lepsze od laskowych. Właściwie sądze, że większość głosi takie tezy opierając się na intuicji itd.
Postanowiłem zrobić porównanie wartości orzechów laskowych i włoskich.
1. Białko - w zasadzie po równo
2. Wartość energetyczna - wyższą mają włoskie
3. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - czyli najzdrowsze Włoskie 8,9 a Laskowe 45,7 więc różnica jest kolosalna.
4. Kwasy tłuszczowe nasycone - czyli te niezdrowe Laskowe 4,5 Włoskie 6,1 różnica nie jest kolosalna ale nadal wygrywają laskowe.
5. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone czyli obojętne tutaj zdecydowanie ,,wygrywają,, włoskie ale kogo to obchodzi.
6. Błonnik - Włoskie 6,7 Laskowe 9,7
7. Potas - Włoskie 441 Laskowe 680
8. Wapń - Włoskie 98 Laskowe 114
9. Fosfor - Włoskie 346 Laskowe 290 tu akurat wygrywają włoskie choć różnica nie jest szokująca.
10. Magnez - Włoskie 158 Laskowe 163
11. Żelazo - Włoskie 2,9 Laskowe 4,7
12. Cynk - Włoskie 3,1 Laskowe 2,5 wygrywają Włoskie
13. Miedź - Włoskie 1,6 Laskowe 1,7
14. Mangan - Włoskie 3,4 Laskowe 6,2
14. Betakaroten witamina A tak samo
15. Witamina E - Włoskie 0,70 Laskowe 15,00 tutaj laskowe miażdżą włoskie.
16. Witamina B1 - Włoskie 0,30 Laskowe 0,60
17. Witamina B2 - Włoskie 0,20 Laskowe 0,10
18. Niacyna - Włoskie 1,10 Laskowe 1,80
19. Witamina B6 - Włoskie 0,50 Laskowe 0,60
20. Folacyna - Włoskie 98 Laskowe 113
21. Witamina C - Włoskie 1,3 Laskowe 6,3
pozostaje jeszcze indeks glikemiczny zarówno włoskie jak i laskowe 15
Podsumowując, jestem laikiem i patrząc na te liczby wydają mi się lepsze laskowe. Jeśli jest odwrotnie, to poproszę o konkretne argumenty, bo widziałem kilka razy jak ludzie powtarzali włoskie lepsze, nie uzasadniając tego niczym.
Postanowiłem zrobić porównanie wartości orzechów laskowych i włoskich.
1. Białko - w zasadzie po równo
2. Wartość energetyczna - wyższą mają włoskie
3. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - czyli najzdrowsze Włoskie 8,9 a Laskowe 45,7 więc różnica jest kolosalna.
4. Kwasy tłuszczowe nasycone - czyli te niezdrowe Laskowe 4,5 Włoskie 6,1 różnica nie jest kolosalna ale nadal wygrywają laskowe.
5. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone czyli obojętne tutaj zdecydowanie ,,wygrywają,, włoskie ale kogo to obchodzi.
6. Błonnik - Włoskie 6,7 Laskowe 9,7
7. Potas - Włoskie 441 Laskowe 680
8. Wapń - Włoskie 98 Laskowe 114
9. Fosfor - Włoskie 346 Laskowe 290 tu akurat wygrywają włoskie choć różnica nie jest szokująca.
10. Magnez - Włoskie 158 Laskowe 163
11. Żelazo - Włoskie 2,9 Laskowe 4,7
12. Cynk - Włoskie 3,1 Laskowe 2,5 wygrywają Włoskie
13. Miedź - Włoskie 1,6 Laskowe 1,7
14. Mangan - Włoskie 3,4 Laskowe 6,2
14. Betakaroten witamina A tak samo
15. Witamina E - Włoskie 0,70 Laskowe 15,00 tutaj laskowe miażdżą włoskie.
16. Witamina B1 - Włoskie 0,30 Laskowe 0,60
17. Witamina B2 - Włoskie 0,20 Laskowe 0,10
18. Niacyna - Włoskie 1,10 Laskowe 1,80
19. Witamina B6 - Włoskie 0,50 Laskowe 0,60
20. Folacyna - Włoskie 98 Laskowe 113
21. Witamina C - Włoskie 1,3 Laskowe 6,3
pozostaje jeszcze indeks glikemiczny zarówno włoskie jak i laskowe 15
Podsumowując, jestem laikiem i patrząc na te liczby wydają mi się lepsze laskowe. Jeśli jest odwrotnie, to poproszę o konkretne argumenty, bo widziałem kilka razy jak ludzie powtarzali włoskie lepsze, nie uzasadniając tego niczym.