witam! jeżeli na śniadanie jem płatki owsiane (które chyba zawierają otręby owsiane) to nie opłaca się do nich dodawać otrąb owsianych? czy w związku z tym w ogóle nie opłaca się kupowanie otrąb?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Czemu nie mialoby byc sensu? Co za roznaca czy dasz wiecej platkow czy otrebow? :<
...
Napisał(a)
otręby owsiane=błonnik
nie musisz dodawac do sniadania, mozesz podjadac miedzy poslkami z umiarem
nie musisz dodawac do sniadania, mozesz podjadac miedzy poslkami z umiarem
1
...
Napisał(a)
czym sie roznia platki owsiane od otrąb ? platki sa bardziej przetworzone ?
3
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/Otręby_-_krótko_i_na_temat...-t321305.html
Do lat 70. XX wieku otręby traktowano jako uboczy produkt przemiału ziarna i wykorzystywano głównie jako paszę dla zwierząt. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bardzo bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. W sklepach, oprócz najbardziej popularnych otrąb pszennych, możemy kupić również otręby owsiane i ryżowe. Otręby pszenne zawierają aż 42 g błonnika na 100 g produktu i stąd bierze się ich tak duży wpływ na organizm: regulują pracę układu pokarmowego, zwalczają zaparcia, umożliwiają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej. Otręby owsiane natomiast obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL, podwyższając jednocześnie stężenie "dobrej" frakcji HDL, pomagają także w regulacji stężenia glukozy we krwi. Niektóre badania wykazują, że otręby, zwłaszcza owsiane, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelit. Nadmiar otrąb w diecie może być jednak szkodliwy, ponieważ zawarty w otrębach kwas fitynowy upośledza wchłanianie przez organizm takich składników, jak: wapń, magnez, żelazo i cynk. Nadmierna ilość błonnika nierozpuszczalnego w wodzie może z kolei prowadzić do zespołu jelita nadwrażliwego. Dlatego należy zachować umiar i nie spożywać więcej niż 2-3 łyżki otrąb dziennie. Jedząc otręby, należy pamiętać o wypijaniu w ciągu dnia odpowiedniej ilości płynów: co najmniej 1,5-2 litrów dziennie. W przeciwnym razie osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia otręby zaszkodzą zamiast pomóc.
Do lat 70. XX wieku otręby traktowano jako uboczy produkt przemiału ziarna i wykorzystywano głównie jako paszę dla zwierząt. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bardzo bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. W sklepach, oprócz najbardziej popularnych otrąb pszennych, możemy kupić również otręby owsiane i ryżowe. Otręby pszenne zawierają aż 42 g błonnika na 100 g produktu i stąd bierze się ich tak duży wpływ na organizm: regulują pracę układu pokarmowego, zwalczają zaparcia, umożliwiają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej. Otręby owsiane natomiast obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL, podwyższając jednocześnie stężenie "dobrej" frakcji HDL, pomagają także w regulacji stężenia glukozy we krwi. Niektóre badania wykazują, że otręby, zwłaszcza owsiane, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelit. Nadmiar otrąb w diecie może być jednak szkodliwy, ponieważ zawarty w otrębach kwas fitynowy upośledza wchłanianie przez organizm takich składników, jak: wapń, magnez, żelazo i cynk. Nadmierna ilość błonnika nierozpuszczalnego w wodzie może z kolei prowadzić do zespołu jelita nadwrażliwego. Dlatego należy zachować umiar i nie spożywać więcej niż 2-3 łyżki otrąb dziennie. Jedząc otręby, należy pamiętać o wypijaniu w ciągu dnia odpowiedniej ilości płynów: co najmniej 1,5-2 litrów dziennie. W przeciwnym razie osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia otręby zaszkodzą zamiast pomóc.
...
Napisał(a)
Otręby to odpadki powstałe przy produkcji płatków
1
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...
...
Napisał(a)
Mielimy w młynku od kawy otręby owsiane 50g i pszeniczne 50g ( żytnie są ochydne jak i zarodki pszeniczne- nie polecam ), 300 ml mleka, 10 - 20 g białka i pół łyżeczki cukru dla smaku. Mieszamy... zmielone otręby owsiane rozpuszczają się w mleku i są pyszne :)
Wartościowy shake do tego potem zjeść zasadowego pana Pomidora i gra gitara. Idealnie się czuję, gdy po treningu serwuję sobie takie desery :) :)
Potreningowy Shake naprawdę giit
Dlaczego trzeba mielić otręby ?
Ze względu na swoją strukturę mechaniczną podrażniają jelita.
Trzeba je po prostu zmielić...
Wartościowy shake do tego potem zjeść zasadowego pana Pomidora i gra gitara. Idealnie się czuję, gdy po treningu serwuję sobie takie desery :) :)
Potreningowy Shake naprawdę giit
Dlaczego trzeba mielić otręby ?
Ze względu na swoją strukturę mechaniczną podrażniają jelita.
Trzeba je po prostu zmielić...
...
Napisał(a)
Akurat po treningu nie bedzie to najlepszy pomysl. W tym szczegolnym posilku staramy sie unikac duzych ilosci blonnkia.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
zgadza się stawiamy na ww zlozone o wyższym ig i szybko przyswajalne biako
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
No dobra ale dodatek mielonych otrębów jest bardzo dobry ze względu na dużą ilość naturalnie występujących minerałów i witamin. W pszennych otrębach jest dużo cynku i magnezu, a błonnik jest potrzebny do usuwania nadmiaru białka.
Swoją drogą w otrębach owsianych jest mało błonnika :)
W pszennych jest duuużo.
Swoją drogą w otrębach owsianych jest mało błonnika :)
W pszennych jest duuużo.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Byl czas na mase teraz pora na Rzebe!! zapraszam i dziekuje
Następny temat