Szacuny
99
Napisanych postów
686
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2312
do urazu akustycznego w wielkim skrocie dochodzi w wyniku huku, wybuchu, tępego urazu czaszki lub przewlekłego działania hałasu- może dojść do zniszczenie albo uszkodzenie komórek rzęskowych w narządzie Cortiego pełniącym podstawową rolę w odbiorze bodźców słuchowych z otaczającego środowiska. W wyniku wybuchu często dochodzi do rozdarciem błony bębenkowej oraz zwichnięcia łańcucha kosteczek słuchowych co niesie za sobą ryzyko poważniejszego uszkodzenia słuchu.
Do najczęstszych objawów związanych z urazem akustycznym należą:
bóle w uchu
szum w uszach
utrata słyszalności wysokich tonów, ale także całego zakresu tonów
lekkie krwawienie z ucha np. po złamaniu podstawy czaszki czy rozdarciu błony
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
39
Właśnie przeglądałem sobie wasze wypowiedzi, ponieważ bo wczorajszej wizycie u lekarze okazalo sie mam przebitą błonę bębenkową. Mialem wczesniej silne bóle z powodowane zapaleniem uszu i podobno to przez to. Gdy zatykam nos powietrze ucieka mi ytak jakby uchem, slysze strzelanie, slysze chyba dobrze, troche gorzej jak wciagam powietrze. Lekarz mi nic nie przepisał, zostalem zapisany na wizyte z ordynatorem. Czy możecie mi powiedziec w jakis sposob sie to leczy ? Jeżeli pęknięcie jest małe to czy w takim pęknięciu że blona sama sie zrasta bierze się leki ?? bo wiem że przy pęknięciu poważnym grozi operacja
Szacuny
1
Napisanych postów
166
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
4647
Zależy jak silne miałes zapalenie, ja w dziecinstwie miałem zapalenie ucha i nawet nie wiedziałem że błona pękła. Bolało jak jasny gwint, ale dopiero niedawno laryngolog mi powiedział że mam blizny po starym zapaleniu
Znaleziono psa - wyżeł, szara sierść. Smakował jak kurczak.
Szacuny
2
Napisanych postów
26
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
203
Ja już jestem "po" to mogę coś w tym temacie podpowiedzieć;]
Mianowicie "malutkie" [w setnych milimetra] pęknięcia goją się samoczynnie i to dość szybko, gdyż błona bębenkowa posiada dużą zdolność do regeneracji. Jeżeli jednak słyszysz świst, szum itd. pęknięcie lub przebicie jest większe. Gdy "dziura" w uchu jest większych rozmiarów po prostu należy udać się do lekarza, który zapewne wykona badanie audio- i tympanometrem i zaleci chronienie ucha od głośnych dźwięków, wody i uszkodzeń mechanicznych. Możesz w ucho wkładać np. watkę. Poza tym lekarz może przepisać, krople do udrożnienia nosa (!) lub jakiś antybiotyk przeciw zapaleniu. Trzeba pamiętać, że:
ucha z pękniętą błoną bębenkową pod żadnym pozorem niewolno moczyć w wodzie i wlewać do niego płynów [kamfory, kropel itp]!!! Pamiętaj: "Czas leczy rany":P!
Ja słyszę normalnie i dawno zapomniałem o moim pęknięciu. Wróciłem do normalnego życia.
Pamiętaj, żeby (jeżeli coś trenujesz) odpuścić sobie ćwiczenia na czas rekonwalescencji bo wysiłek utrudnia gojenie sie ucha.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
0
witam
ja tez mam przebitą blone bębenkowa i lecze sie juz ponad miesiac goi sie ale jeszcze slychac pukniecia przy ziewaniu np. :( mam pytanie do znawcow albo do tych co mieli podobną "przygode" . gdzie zrobić bezplatnie w wawie czy okolicy badanie audiofoniczne? bo lekarz mi je przepisal ale mowil ze to platne. bede wdzieczny za pomoc :)