Mam platki owsiane górskie i na etykiecie jest napisane żeby gotować około 6 minut. Już po 3 minutach są ok do spożycia więc moje pytanie: mogę je gotować 3 minuty skoro mi smakują czy wtedy nie przyswoi mi się to co z nich powinno? I pytanie od drugiej strony, czyli jak będe je gotował zbyt długo to stracą więcej wartości odżywczych?
...
Napisał(a)
Teoretycznie można dochodzić tego czy minuta w tą czy w tamtą robi różnicę odnośnie wartości odżywczych. W życiu codziennym nie ma co popadać w przesadę. Jeżeli po 3 minutach płatki są dla Ciebie w porządku to takie zjadaj. Zwykle wartości odżywcze zmniejszają się pod wpływem zbyt długiego gotowania czy jakiejkolwiek innej obróbki. Płatki możesz zatem zjadać "na sucho" np. zalane jogurtem czy po 3 minutach tak jak Ci pasuje.
Już większy wpływ na wartości odżywcze ma rodzaj płatków. W zależności od sposobu obróbki wyróżniamy:
- płatki owsiane zwykłe, które otrzymywane są z pełnego ziarna. Są najmniej przetworzone i zwykle potrzebują najdłuższego czasu gotowania.
- płatki owsiane górskie, trochę bardziej przetworzone niż zwykłe. Potrzebują lekkiego podgotowania.
- płatki owsiane błyskawiczne, najbardziej przetworzone, gotowe do spożycia.
Najwięcej wartości mają płatki zwykłe i górskie i po te warto sięgać.
Więcej na temat płatków:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Płatki_owsiane_czy_płatki_jaglane_-a1003.html
https://www.sfd.pl/[ART]_Płatki__jakie_na_śniadanie_-t584206.html
Już większy wpływ na wartości odżywcze ma rodzaj płatków. W zależności od sposobu obróbki wyróżniamy:
- płatki owsiane zwykłe, które otrzymywane są z pełnego ziarna. Są najmniej przetworzone i zwykle potrzebują najdłuższego czasu gotowania.
- płatki owsiane górskie, trochę bardziej przetworzone niż zwykłe. Potrzebują lekkiego podgotowania.
- płatki owsiane błyskawiczne, najbardziej przetworzone, gotowe do spożycia.
Najwięcej wartości mają płatki zwykłe i górskie i po te warto sięgać.
Więcej na temat płatków:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Płatki_owsiane_czy_płatki_jaglane_-a1003.html
https://www.sfd.pl/[ART]_Płatki__jakie_na_śniadanie_-t584206.html
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Rób tak jak lubisz, nie ma reguły :)
Ja na przykład nie gotuje żadnych płatków, od razu wrzucam do miski i zalewam mlekiem ;)
Ja na przykład nie gotuje żadnych płatków, od razu wrzucam do miski i zalewam mlekiem ;)
...
Napisał(a)
Najlepiej namoczyć je na noc w przegotowanej wodzie :) i rano są idealne do spożycia
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!