Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Pompki - jak zacząć?

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 181

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Wiek 90 dni Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 139
Dzień dobry.
Próbuję od jakiegoś czasu nauczyć się pompek- oczywiście na początek wersję"damską" ze skrzyżowanymi nogami. Jak mam rozstawione szerzej ręce to jestem w stanie zrobić 4 -5 -wiem, że to słabo,ale nie mam siły na więcej. Czy są jakieś konkretne ćwiczenia np. z hantelkami , które bym mogła robić , żeby jakoś wzmocnić ramiona i pomoże mi to w robieniu pompki prawidłowo (czyli ręce blisko ciała jak widziałam na filmikach)?Po jakim czasie powinnam móc wykonać więcej pompek?
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6840 Napisanych postów 62862 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784521

Z pompkami jest jak z każdym innym ćwiczeniem żeby się go nauczyć i wzmocnić trzeba je po prostu wykonywać regularnie.

Pompki są bardzo wdzięcznym ćwiczeniem do nauki bo mają całą masę regresji zanim dojdziemy do finalnej wersji.
Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz ale najłatwiejsza forma pompki to jest przy ścianie. I bliżej jesteś tym jest łatwiej. Jakiś czas temu trenowałem z mamą swojej klientki i taka wersja na początek była ok. Stawała ok metr od ściany i robiła tak pompki.

Druga fajna rzecz, to pompki damskie czyli na kolanach. To też dużo łatwiejsza wersja niż pełna pompka. Jak wzmocnisz się pompkami na kolanach możesz robić negatyw pełnej pompki (zejście w dół) kłaść kolana na ziemię i pozytyw na kolanach.

Na początku kiedy się uczymy pompek to prowadzenie łokci blisko ciała nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, bo jeśli masz triceps słaby to nie dasz rady nic zrobić. Ramię powinno iść około 45 stopni od tułowia.

Poza tym daj sobie czas jak mięśnie ramion się wzmocnią, mięśnie stabilizujące również, które pomagają utrzymać odpowiednią pozycję do pompki to będzie co raz lepiej.

Polecamy również: Jak efektywnie robić pompki. 5 porad na trening pompek

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-02-24 11:37:39
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9153 Napisanych postów 83456 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705624
Tak mozesz sobie wprowadzic kilka ćwiczeń
- Wyciskanie hantli na podłodze – kładąc się na plecach i wypychajac hantle do góry, wzmocnisz klatke i tricepsy.
-Wyciskanie hantli nad głowę – wzmacnianie siły ramion i stabilizację barków.
-Wiosłowanie hantlami – wzmocni plecy, co pomoże w utrzymaniu stabilnej sylwetki podczas pompek.
-Deska (plank) – wzmacnia całe ciało i pomaga utrzymac prawidłowa pozycję
-Dipy na krześle lub ławce – wzmacniają tricepsy, co pomoże w robieniu pompek w waskim ustawieniu rąk

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Wiek 90 dni Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 139
flex1976
Tak mozesz sobie wprowadzic kilka ćwiczeń
- Wyciskanie hantli na podłodze – kładąc się na plecach i wypychajac hantle do góry, wzmocnisz klatke i tricepsy.
-Wyciskanie hantli nad głowę – wzmacnianie siły ramion i stabilizację barków.
-Wiosłowanie hantlami – wzmocni plecy, co pomoże w utrzymaniu stabilnej sylwetki podczas pompek.
-Deska (plank) – wzmacnia całe ciało i pomaga utrzymac prawidłowa pozycję
-Dipy na krześle lub ławce – wzmacniają tricepsy, co pomoże w robieniu pompek w waskim ustawieniu rąk

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Deska/plank póki co odpada, bo próbowałam i jest mi na razie jeszcze trudniej wykonać niż pompki.
Pozdrawiam serdecznie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17763 Napisanych postów 132954 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464565
Spokojnie z czasem nastąpi progres tylko musisz być konsekwentny, trening treningiem ale np możesz spontanicznie robić pompki np wstajesz od fotela, z kanapy czy coś na ziemie i robisz 1 pompkę tzw smarowanie

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 268 dni Przeczytanych tematów 1558
Może spróbuj porad z książki Skazany na trening. Tam jest dość powolna progresja pompek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12443 Napisanych postów 161889 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240247
Hej,
tak, trening gornej czesci ciala z ciezarkami bedzie przekladal sie na mozliwosci wykonywnaia pompek.
Mięsnie piersiowe, tricepsy, barki - calosc tutaj bedzie pomagac w ruchu, jak to w przypadku cwiczen wielostawowych. Nie wiem czy masz jakis sprzet, czy trenujesz w domu wtedy bedzie mozna pomyslec nad jakims rozwiazaniem w postaci dodatkowych cwiczen :) opcjonalnie mozna kupic gumy treningowe i robic te cwiczenia o ktorych napisal flex z wykorzystaniem gumy.
Deske tez mozesz rozpoczynac z nieco latwiejszych wersji.

Polecamy również: Plank - deska - czy naprawdę działa?

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13 Napisanych postów 133 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4823
rób na kolanach, 3 razy dziennie
możesz pomóc sobie gumą, zawiązać nad drążkiem jeśli posiadasz
czasem dołóż obciążenie nawet 0,5kg, kolejny dzień daj 1kg, na 3 dzień zrób bez
i cierpliwości, staraj się poprawiać technikę, utrzymywać napięcie nogi, pośladki, brzuch
możesz przeplatać abyś ręce miała np na kanapie, albo nawet odpychać się od ściany stojąc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
yeknamofyi
Może spróbuj porad z książki Skazany na trening. Tam jest dość powolna progresja pompek.

dziękuję :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
Hej,
tak, trening gornej czesci ciala z ciezarkami bedzie przekladal sie na mozliwosci wykonywnaia pompek.
Mięsnie piersiowe, tricepsy, barki - calosc tutaj bedzie pomagac w ruchu, jak to w przypadku cwiczen wielostawowych. Nie wiem czy masz jakis sprzet, czy trenujesz w domu wtedy bedzie mozna pomyslec nad jakims rozwiazaniem w postaci dodatkowych cwiczen :) opcjonalnie mozna kupic gumy treningowe i robic te cwiczenia o ktorych napisal flex z wykorzystaniem gumy.
Deske tez mozesz rozpoczynac z nieco latwiejszych wersji.

Polecamy również: Plank - deska - czy naprawdę działa?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
anubis84
Spokojnie z czasem nastąpi progres tylko musisz być konsekwentny, trening treningiem ale np możesz spontanicznie robić pompki np wstajesz od fotela, z kanapy czy coś na ziemie i robisz 1 pompkę tzw smarowanie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
maksikal
rób na kolanach, 3 razy dziennie
możesz pomóc sobie gumą, zawiązać nad drążkiem jeśli posiadasz
czasem dołóż obciążenie nawet 0,5kg, kolejny dzień daj 1kg, na 3 dzień zrób bez
i cierpliwości, staraj się poprawiać technikę, utrzymywać napięcie nogi, pośladki, brzuch
możesz przeplatać abyś ręce miała np na kanapie, albo nawet odpychać się od ściany stojąc

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyciskanie sztangi siedząc

Następny temat

Łydki - jak trenować?

Spalanie
Polecane artykuły