Szacuny
0
Napisanych postów
87
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
943
siema
slyszalem ze jak sie robi pompki na dwoch pierwszych kostkach to sie wzmacniaja, sa twardsze i mnie czuc bol
to zaczolem robic i po paru dniach w obu dloniach na kostkach w srodkowym palcu zebrala sie jakby ropa, albo woda przebilem igla i wyplynelo, dalej robic te pompki czy na pare dni odpuscic?
Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
Pompki na kostkach-"seikeny" mają za zadanie wypracowanie stabilizacji nadgarstka,odpowiednie ustawienie pięści i kostek paliczkowych,tak aby przy uderzaniu nie doszło do kontuzji nadgarstka,bądź uszkodzenia kości śródręcza.Gdy już robimy pompki dłuższy czas,coraz mniej odczuwamy ból w kostkach paliczkowych,później prawie go nie odczuwając,ale nie jest to żadne utwardzenie,tylko następuje akomodacja-przystosowanie się,przyzwyczajenie do bólu.Narośle na kostkach są niestety ubocznym efektem pompek na kostkach,bo nie wyglądają zbyt estetycznie,czego sam jestem przykładem.
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
A co z pompkami na pięściach - ale robionymi na czymś b.miękkim? Np grubym materacu :> Stabilizacja wymagana jest podobna, ba, nawet większa (zależnie od użytej "podkładki"), a do narośli nie powinno to prowadzić :>
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
Tu z bliska.Na prawej łapie mam podobnie,tyle,że mocniej mam spracowaną kostkę od palca wskazującego.
Gwiazdor-pomysł z dywanem niezły,ale założenie jest takie,żeby ćwiczenie robić na twardym podłożu,przez co po pewnym czasie nie odczuwa się bólu w kościach.
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
Słaby - IMO nie :) Wg mnie założenie brzmi, jak sam napisałeś: " mają za zadanie wypracowanie stabilizacji nadgarstka,odpowiednie ustawienie pięści i kostek paliczkowych,tak aby przy uderzaniu nie doszło do kontuzji nadgarstka,bądź uszkodzenia kości śródręcza."
Natomiast "ćwiczenie robić na twardym podłożu,przez co po pewnym czasie nie odczuwa się bólu w kościach." - to chyba raczej cel poboczny/efekt uboczny/bonus.
Mam rację ?
BTW, i nie mówiłem tu konkretnie o dywanie W zasadzie im bardziej miękkie i sprężyste podłoże, tym chyba trudniej o stabilizację dla mięśni.
Zmieniony przez - Gwjazdor w dniu 2011-01-07 22:10:04
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
Gwiazdor-w zasadzie sam odpowiedziałeś na wątpliwości,masz rację.Napisałem tak,bo przyzwyczajony jestem do starej szkoły i jakbym zobaczył gościa co kładzie jakieś miękkie podkładki pod kości,albo robi pompki na jakimś miękkim dywanie,to bym go chyba wyśmiał.Trochę bólu musi byćMój instruktor kiedyś o mało co nie pogonił z testów siłowych(mamy takie co pół roku w sekcji) gościa,co przyszedł i na parkiecie zaczął rozkładać filcowe podkładki pod kości.Zabrał mu je i gość musiał i tak pompować na parkiecie.
Scorpionie-dziękuję za komplementacyję
Zmieniony przez - słaby 56 w dniu 2011-01-08 00:44:51