Cześć! Jestem początkująca, ale mam pewne wątpliwości!
Wydaje mi się, że Ty po prostu jesz zbyt mało...
Z moich wyliczeń wychodzi (użyłam formuły The Mifflin St Jeor - podobno daje najlepsze wyniki):
BMR -
1400kcal
(nigdy nie powinnaś schodzić do tej wartości, jest zarezerwowana dla profesjonalnych kulturystek do zejścia na nienaturalne dla normalnego organizmu ilości BF)
źródło do formuły:
http://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate
zapotrzebowanie dzienne - 2100kcal
Przy wskaźniku aktywności 1,5 - oznacza styl życia siedzący z MINIMALNĄ ilością ruchu (1,4 to najmniejsza wartość dla osób, które w ogóle się nie ruszają). Patrząc na Twoje treningi wydaje mi się, że powinnaś mnić bardziej 1,6 (daje 2200kcal zapotrzebowania dziennego).
źródło do wartości wskaźników:
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_activity_level
Podczas redukcji powinnaś odjąć 300kcal, co nam daje 1800kcal dziennie (lub przy wskaźniku 1,6 - 1900kcal).
W Twojej diecie:
- wliczasz warzywa kolorowe w bilans (nie wlicza się warzyw niestrączkowych i nieskrobiwych - papryka, ogórki, pomidory,
kalafiory)
- zdarza Ci się schodzić mocno w dół z kaloriami (widziałam jeden dzień 900kcal - nie zdarza się częściej???)
- zdarza Ci się nie zjadać tego co masz wliczone w bilans (pisałaś o wątróbce - nie zdarza się to częściej???)
Biorąc to pod uwagę Twoje średnie dzienne spożycie wynosi ok. 1400kcal.
Co więcej! Piszesz, że ćwiczysz od roku. Robisz przerwy od redukcji kalorii i jesz zgodnie z zapotrzebowaniem (średnio co 8-12 tydodni; przerwa powinna trwać ok. 2 tygodni dając organizmowi szansę na odsapnięcie).
Powinnaś jeść min. 400g warzyw i owoców świeżych dziennie. Dla osób ćwiczących wartość ta pewnie jest jeszcze większa :) Jesz tyle?
źródło:
http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/index.html
Moim zdanie po prostu jesz za mało i nie ma szans, żebyś straciła na wadze. Organizm na siłę będzie trzymał każdy gram tłuszczu w ciele.
Mam rację? Proszę o potwierdzenie moich teorii bardziej doświadczone :)
BUŹKA!