Siemanko:)
Bez owijania w bawełnę: przepis zdrowy, smaczny, banalnie prosty, dla każdego:)
Potrzebne składniki:
0.5 litra oliwy z oliwek extra vergine
2 cytryny
bazylia
oregano
chilli
opcjonalnie czosnek
oraz litrowy wyparzony słoik z zakrętką.
Etap 1:
Wlewamy oliwę do słoika, oraz wyciskamy sok z 2 cytryn
Etap 2:
Powstanie nam taka oto zawiesina z cytryny na dnie słoika:
Etap 3:
Dodajemy przyprawy wedle uznania. Ja polecam dodać 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki chilli oraz opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poniżej jedna z moich wersji z rozmarynem:)
Etap 4:
Mieszamy dokładnie powstałą breję łyżką. Teraz oliwa powinna pachnieć cytrynkami i przyprawami. Wymieszana mikstura wygląda tak:
Czyli powinna nam powstać taka mętna, jednolita masa.
Etap 5:
Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki.
"Masełko" jest gotowe do spożycia z reguły po 2 dniach stania w lodówce:) Masa jest nielejąca, nadaje się do smarowania kanapek, do sałatek i wielu różnych innych rzeczy:)
Uwaga: Starajcie się nie trzymać masła zbyt długo poza lodówką, bo dość szybko traci swoją stałą konsystencję i z powrotem zamienia się w lejącą się masę. (po ponownym schłodzeniu na szczęście znowu tężeje)
Pozdrawiam i POLECAM!
Bez owijania w bawełnę: przepis zdrowy, smaczny, banalnie prosty, dla każdego:)
Potrzebne składniki:
http://speedy.sh/9QcV7/DSC-7393.jpg
0.5 litra oliwy z oliwek extra vergine
2 cytryny
bazylia
oregano
chilli
opcjonalnie czosnek
oraz litrowy wyparzony słoik z zakrętką.
Etap 1:
Wlewamy oliwę do słoika, oraz wyciskamy sok z 2 cytryn
http://speedy.sh/KBqEW/DSC-7395.jpg
Etap 2:
Powstanie nam taka oto zawiesina z cytryny na dnie słoika:
http://speedy.sh/VrFMw/DSC-7396.jpg
Etap 3:
Dodajemy przyprawy wedle uznania. Ja polecam dodać 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki chilli oraz opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poniżej jedna z moich wersji z rozmarynem:)
http://speedy.sh/d3pH4/DSC-7397.jpg
Etap 4:
Mieszamy dokładnie powstałą breję łyżką. Teraz oliwa powinna pachnieć cytrynkami i przyprawami. Wymieszana mikstura wygląda tak:
http://speedy.sh/Mv5gA/DSC-7399.jpg
Czyli powinna nam powstać taka mętna, jednolita masa.
Etap 5:
Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki.
"Masełko" jest gotowe do spożycia z reguły po 2 dniach stania w lodówce:) Masa jest nielejąca, nadaje się do smarowania kanapek, do sałatek i wielu różnych innych rzeczy:)
Uwaga: Starajcie się nie trzymać masła zbyt długo poza lodówką, bo dość szybko traci swoją stałą konsystencję i z powrotem zamienia się w lejącą się masę. (po ponownym schłodzeniu na szczęście znowu tężeje)
Pozdrawiam i POLECAM!