Szacuny
34747
Napisanych postów
25156
Wiek
44 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282608
WItam- dysponuje ktoś naprawdę pewnymi oraz sprawdzonymi przepisami na soki , dżemy , powidła bez użycia klasycznego białego cukru? Jeśli tak to prosze o przepisy . Kiedyś robielm z minimalną ilością cukru i większość poszło w kosz po kilku miesiącach bo jednak cukier konserwuje dobrze , dlatego w tym roku przy ogromnych ilościach przetworów nie chcieliśmy z żoną ryzykować i szło standardowo według przepisów ( kilo na kilo)
Zależy nam aby przetwory wytrzymały nawet kilka lat w piwnicy . Cukru niby dużo ale później na szkalnkę wody wystarczy dać około 20ml soku i jest bardzo smaczne , jednak na następne zbiory chcialbym już używać dużo mniej cukru.
Dziękuje :)
Szacuny
60
Napisanych postów
148
Wiek
37 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
52344
Poczytajcie o janginizowaniu.Jest to metoda polegająca na dodawaniu odrobiny soli, ktora wtrąca naturalna słodycz z owocow i jednoaczesnie konserwuje. Polecam
Szacuny
34747
Napisanych postów
25156
Wiek
44 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282608
Malwina198
Poczytajcie o janginizowaniu.Jest to metoda polegająca na dodawaniu odrobiny soli, ktora wtrąca naturalna słodycz z owocow i jednoaczesnie konserwuje. Polecam
sprawdzone ? Szkoda mi trochę 100kg owoców i wielu godzin pracy :)
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Wiek
33 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
dokładnie o tym samym chciałem napisać co koleżanka wyżej. Robiłem tak z truskawkowymi i rabarbarowymi dżemami, wszystko jest ok, ale minusem jest to, że po otwarciu już długo nie mogą stać, trzeba zjeść w ciągu kilku dni
Szacuny
34747
Napisanych postów
25156
Wiek
44 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282608
DJ_DoDo
dokładnie o tym samym chciałem napisać co koleżanka wyżej. Robiłem tak z truskawkowymi i rabarbarowymi dżemami, wszystko jest ok, ale minusem jest to, że po otwarciu już długo nie mogą stać, trzeba zjeść w ciągu kilku dni
ma to sens jak robi się soki np w butelkach po Bobo frucie 300ml a dżemy w małych słoiczkach . Zresztą jak nie mają dodatkowego cukru to też więcej naraz można zjeść. Na przyszły rok wypróbuję napewno bo kilo cukru na kilo owoca trochę mnie przeraża :)
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2018-07-13 08:07:23
Szacuny
34747
Napisanych postów
25156
Wiek
44 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282608
anubis84
a pektyn i ksylitolu nie mozesz dać.
Koleżanka ostatnio robiła to mówi ze długo gotuje, nawet i 5 godzin same owoce, potem w słoiki i wekuje.
no i tu robi się lipa bo tak długie gotowanie pozabawia owoce chyba wszystkich wartości ? Ja jak robię dżem to max 10min gotuje a sok to leci na bieżącą z sokownika