...
Napisał(a)
Witam na czym smazycie kurczaka, jajecznicę, inne miesa? Ja używam oleju kokosowego ale teraz w planie od dietetyka dostałem przepis z Oliwię z oliwek, tylko od dawna wiem że na oliwie nie można długo smazyc nadaje się najbardziej do krótkiego smażenia.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgadza się. Oleje w aerozolu do smażenia również będą bardzo dobrym rozwiązaniem. Szczególnie z tego powodu, że psikajac je na patelnię zużywamy bardzo niewielką ilość tłuszczów, co w przypadku niektórych osób spożywających ich mało, ma spore znaczenie. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej:
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/na-czym-smazyc-podczas-diety-6008
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/allnutrition-cooking-spray-5796
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/na-czym-smazyc-podczas-diety-6008
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/allnutrition-cooking-spray-5796
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Na oliwie. Jak najbardziej nadaje się do długiego smażenia, a i przecież jajecznica, czy kurczak to krótka obróbka.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20678538/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-07-02 14:59:26
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20678538/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-07-02 14:59:26
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Pamiętaj że dużo lepszym wyborem jeżeli chodzi o zdrowie będą inne formy obróbki np. gotowanie na parze czy pieczenie. Jak już chcesz jakieś mięsko smażyć to najlepiej sprawdzi się smalec, rafinowany olej kokosowy.
Zmieniony przez - p0mp@ w dniu 2021-07-02 15:02:28
Zmieniony przez - p0mp@ w dniu 2021-07-02 15:02:28
...
Napisał(a)
Nie, ani smalec, ani olej kokosowy nie będą najlepszym wyborem.
O ile samą „przydatność” do smażenia w przypadku kokosowego możemy porównać do oliwy, to jednak pod względem zdrowotnym przegrywa z nią w każdym aspekcie.
Natomiast smalec, czy inne źródła tłuszczu zawierające cholesterol, ze względu na jego utlenianie, nie będą najlepszym wyborem.
Generalnie w przypadku smażenia im więcej jednonienasyconych(i antyoksydantów, ciekawostka -dodatek np. ziół może poprawiać przydatność oleju do smażenia), mniej wielonienasyconych i nasyconych, cholesterolu, tym lepiej.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-07-02 15:23:41
O ile samą „przydatność” do smażenia w przypadku kokosowego możemy porównać do oliwy, to jednak pod względem zdrowotnym przegrywa z nią w każdym aspekcie.
Natomiast smalec, czy inne źródła tłuszczu zawierające cholesterol, ze względu na jego utlenianie, nie będą najlepszym wyborem.
Generalnie w przypadku smażenia im więcej jednonienasyconych(i antyoksydantów, ciekawostka -dodatek np. ziół może poprawiać przydatność oleju do smażenia), mniej wielonienasyconych i nasyconych, cholesterolu, tym lepiej.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-07-02 15:23:41
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jajecznica jest i tak tłusta na dobrej patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak szybko taki kurczak jest idealny ;)
Zmieniony przez - piorun65 w dniu 2021-07-02 15:38:49
Zmieniony przez - piorun65 w dniu 2021-07-02 15:38:49
...
Napisał(a)
Widać posiadam nieaktualne dane
Zmieniony przez - p0mp@ w dniu 2021-07-02 15:53:49
Zmieniony przez - p0mp@ w dniu 2021-07-02 15:53:49
...
Napisał(a)
Umiejętne smażenie I tak wymaga śmieszniej ilości tłuszczu. Generalnie zawsze spotykam się z tym, że wkekszosc daje o wiele za dużo tłuszczu.
...
Napisał(a)
Wiem że najlepszy sposób to na parze lub gotowany, ale już 3x razy takiego jadłem i chce coś na urozmaicenie;) dlatego Oliwia z oliwek była dla mnie nie pewna jelei mam smażyć kurczaka później dorzucić warzywa do tego i dusić
...
Napisał(a)
Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej:
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/najlepsze-tluszcze-do-smazenia-1927
Poza tym, warto również wiedzieć jak należy smażyć. Zapraszam do artykułu:
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/siedem-zasad-zdrowego-smazenia-3165
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/najlepsze-tluszcze-do-smazenia-1927
Poza tym, warto również wiedzieć jak należy smażyć. Zapraszam do artykułu:
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/siedem-zasad-zdrowego-smazenia-3165
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Smalec będzie bdb wyborem do smazenia ( ma dobry skłąd lipidowy i wysoką temp dymienia ) krótkie oborbki śmiało na oliwie , olehu rzepakowym , jakąś jajecznice na maśle mozesz, masło klarowane bedzie dobrym wyborem .Kokosowego nie używaj i nigdy nie podgrzewaj knianego
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Czemu kokosowego nie? Czytam artykuł i jest napisane że niektóre oleje do krótkiego smażenia. Co oznacza słowo krótkie smażenie? Ile minut np?? Bo rozumiem jajecznica to szybko, omlet również...
Polecane artykuły