Dawid - konkretne pytanie...
O estrach aminokwasów pisałem już w jednym z numerów SdW. W numerze aktualnym też jest trochę, w rubryce "Echa wspomagania". Do lipcowego piszę kolejny artykuł... Tam będzie o tym szeroko.
Teraz w skrócie... Estry aminokwasów zaczęto syntetyzować z dwóch powodów:
1) estryfikacja zabezpiecza cząsteczkę aminokwasu przed laktamcją, czyli tworzeniem wiązania peptydowego pomiędzy grupą aminową i karboksylową tego samego aminokwasu;
2) estryfikacja znacząco poprawia wchłanialność aminokwasów, bo neutralizuje grupę karboksylową, która hamuje ich wchłanianie.
Przeciwdziałanie zakwaszeniu środowiska komórek mięśniowych jest ostatnio bardzo modnym tematem. Do obniżenia kwasowości dąży się też z dwóch powodów:
1) enzymy kataboliczne funkcjonują jedynie przy wysokiej kwasowości, więc obniżenie kwasowości hamuje
katabolizm;
2) wysoka kwasowość ułatwia laktamcję, więc jej obniżenie ogranicza np. przemianę kreatyny w nieaktywną kreatyninę.