...
Napisał(a)
Witam, czy temperatura posiłku (np. zimna a gorąca panga z ryżem) ma jakiś wpływ na metabolizm, przyswajanie białek, generalnie odżywianie, etc?? Pytam, bo kupilem parowar i mnie korci żeby sie nim bawic. Warzywa jem raczej surowe.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Nie ma wiekszego wplywu. To raczej od tradycji zalezy jak sie jada potrawy.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Przeciez jedzac zimne rzeczy pobierane sa kcal,zeby ogrzac je do 36 stopni.Nie wiem czy w odwrotna strone tak samo jest.
...
Napisał(a)
To jest naprawdę nie wielka ilość, ja Ci o tym wspomniałem by Ci coś wyjaśnić. Jednak tym bym się nie martwił. Co do zimnego/gorącego - ciepłe produkty szybciej się wchłoną, gdyż wyższa temperatura wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, ale nie zamartwiałym się takimi rzeczami.
...
Napisał(a)
Generalnie chłodne produkty o wysokiej zawartości skrobii mają mniejsze IG niż produkty gorące. Tak samo jak wzrost temperatury produktu zazwyczaj zwiększa IG, obniżenie zmniejsza. W przypadku wzrostu temp. w obecności wody, proces nazywa się żelatynizacją i powoduje rozrywanie wiązań w skrobii, przez co dostęp do jej cząsteczek jest łatwiejszy i są szybciej trawione. Odwrotny proces to retrogradacja i jest stosowany na codzień w kuchnii, np. podczas hartowania ugotowanego makaronu; jak wsadzimy go pod zimną wodę, staje się trochę twardszy (mniejsze IG).
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Ja dziś zjadłem niedogotowaną kaszę, czyli dobrze wnioskuję, że miała niższy IG i będzie się dłużej trawić ?
...
Napisał(a)
Wszystko wychodzi na 0 , ponieważ :
Przykład :
Usmaż sobie jajka , to te białko ścięte jest do niczego.
Dlatego też gotowanie , smażenie , pieczenie itd. zmiejsza wartość odżywczą posiłków .
Dlatego surowe jajko ma większą wartość odżywczą niż smażone.
Gotowanie warzyw też "zabija" w nich witaminy i inne białka , węglowodany.
Wyjątkiem jest skrobia . Dlatego nieradze jeść surowych ziemniaczków hehe. Skrobia dopiero po obróbce termicznej nadaje się do spożycia.
Wniosek:
Jesz na zimno = masz więcej wartości odżywczej w posiłkach lecz organizm potrzebuje więcej kalorii do wytworzenia ciepła.
Jesz na ciepło = masz mniej wartości odżywczej w posiłkach i organizm potrzebuje mniej/wogule kalorri do spalania.
Przykład :
Usmaż sobie jajka , to te białko ścięte jest do niczego.
Dlatego też gotowanie , smażenie , pieczenie itd. zmiejsza wartość odżywczą posiłków .
Dlatego surowe jajko ma większą wartość odżywczą niż smażone.
Gotowanie warzyw też "zabija" w nich witaminy i inne białka , węglowodany.
Wyjątkiem jest skrobia . Dlatego nieradze jeść surowych ziemniaczków hehe. Skrobia dopiero po obróbce termicznej nadaje się do spożycia.
Wniosek:
Jesz na zimno = masz więcej wartości odżywczej w posiłkach lecz organizm potrzebuje więcej kalorii do wytworzenia ciepła.
Jesz na ciepło = masz mniej wartości odżywczej w posiłkach i organizm potrzebuje mniej/wogule kalorri do spalania.
...
Napisał(a)
"Usmaż sobie jajka, to te białko ścięte jest do niczego."
Na szczescie tak nie jest. Pod wplywem wyskiej temperatury nastepuje denaturacja bialka, ktora nie wplywa negatywnie na jego ilosc. Zmianie ulegaja wlasciwosci reologiczne produktu itp, ale nie ilosc bialka. Natomiast zagrozeniem w surowym bialku jaja jest awidyna, ktora ma zdolnosc do wiazania biotyny w nierozpuszczalne polaczenia co moze doprowadzic do jej niedoborow.
Na szczescie tak nie jest. Pod wplywem wyskiej temperatury nastepuje denaturacja bialka, ktora nie wplywa negatywnie na jego ilosc. Zmianie ulegaja wlasciwosci reologiczne produktu itp, ale nie ilosc bialka. Natomiast zagrozeniem w surowym bialku jaja jest awidyna, ktora ma zdolnosc do wiazania biotyny w nierozpuszczalne polaczenia co moze doprowadzic do jej niedoborow.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ciepłe lepiej smakuje to Takie moje skromne zdanie
Nie zaznajesz szczęscia ? Ćwicz by być wielkim i odbierać je innym ! For OmiX
Polecane artykuły