Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

pozwolenie na broń białą ;-)

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38454

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 8 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 225
Witam,

było już kilka dyskusji na temat posiadania (zgodnego z prawem i nie)
broni białej. Przypomnę:
zgodnie z ustawą z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549 z późn. zm.) bronią jest:
(...)
4. narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a. broń biała w postaci
* ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
* kastetów i nunczaków,
* pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
* pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
b. broń cięciwowa w postaci kusz,
c. przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej (popularnie - paralizatory).
(...)

Na stronie: http://www.malopolska.policja.gov.pl/pozwolenia.php
jest opisana procedura składania podania, opłaty i egzamin ale na broń PALNĄ - nie ma słowa o broni BIAŁEJ.

Na ww stronie www znalazłem e-mail do rzecznika Policji w Krakowie i napisałem mail z zapytaniem o procedurę, przyznania pozwolenia na ten typ broni.... i otrzymałem odpowiedz!!

cytat z listu:
(...)
- właściwym do wydawania pozwoleń na broń białą, a do takiej zaliczyć należy zgodnie z przepisami m. in. "pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujące kije bejsbolowe" jest, w przypadku osób zamieszkałych na terenie Krakowa, Komendant Miejski Policji w Krakowie;

- wniosek o wydanie pozwolenia zawierać powinien informacje tożsame z tymi, jakie dotyczą broni palnej (m.in. pełne dane osobowe i uzasadnienie wskazujące okoliczności, dla których posiadanie tejże broni jest konieczne);

- do wniosku dołączyć należy orzeczenie lekarskie i psychologiczne (koszt ok. 350 zł);

- egzamin obejmuje teoretyczną znajomość przepisów ustawy o broni i amunicji (opłata, w przypadku wskazania jako celu, ochrony osobistej - 500 zł);

- opłata za wydanie decyzji - 212 zł).

Bliższych informacji udziela Sekcja Prewencji KMP w Krakowie ul. Siemiradzkiego 24, www.krakow.policja.gov.pl , tel. 6152477.
(...)

I sprawa jasna... Niestety koszt pozwolenia to ok 1000 PLN!!
(koszt jest taki, jak dla broni palnej)

W przypadku pałki teleskopowej jest chyba lekką przesadą

pozdrawiam,
Jakub
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
@Saddam1

Racja:
ze strony: http://www.malopolska.policja.gov.pl/pozwolenia.php
"(...)
bronią pneumatyczną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonego gazu jest zdolne do wystrzelenia pocisku z lufy albo z elementu ją zastępującego, a przez to do rażenia celów na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępujący przekracza 17 J (art.8).
(...)"
i
"(...)
Broń pneumatyczną można posiadać na podstawie karty rejestracyjnej broni pneumatycznej wydanej przez właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibę zainteresowanego podmiotu komendanta powiatowego Policji
(...)"

pozdrawiam,
Jakub
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 212 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1277
odpowiedx na twoje pytanie jest niestety inna :
nie można dostać zezwolenia na pałke wcale!!!
mozesz napisac jeszcze raz do tego kto ci udzielił takiej informacji i zapytac czy istnieje przepis wykonawczy który zezwoala komendantowi KMP wydac zezwolenie na pałke lub kastet czy imitacje bejsbola.....zapytaj.ciekawe co ci odpowie ten glina;)..
1

""wolę żeby mnie dwunastu sądziło niż żeby mnie sześciu niosło"" http://www.przepisy.e-box.pl/phpbb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ciekawe co piszesz....

list był podpisany:
(...)
Kierownik Sekcji ds. Pozwoleń na Broń
KWP w Krakowie
podinsp. (Tu nazwisko, zgodnie z tym, które jest na stronie www:
http://www.malopolska.policja.gov.pl/wydzialy/wydz_padm.php)
(...)

prawodopodobnie, żeby sprawę wyjaśnić od końca trzeba by spróbować
dostać pozwolenie
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 1415 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57234
Pierwszy raz slysze o pozwoleniu na bron biała. Wiatrówka pneumatyczna o mocy przekraczającej 17j i ręczny miotacz gazu tez zaliczają sie do broni a pozwolenia na te fanty nie sa wymagane.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2201 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 15791
3. Miotacze gazu obezwładniającego oraz narzędzia i urządzenia, o których mowa w art. 4 ust. 1 pkt 3 i 4, można posiadać na podstawie pozwolenia na broń wydanego przez właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibę zainteresowanego podmiotu komendanta powiatowego Policji, a w przypadku żołnierzy zawodowych - na podstawie pozwolenia wydanego przez właściwego komendanta oddziału Żandarmerii Wojskowej.

So give it up you bloody sods you'll not be getting laid
And the sooner that you're out the door the sooner we'll be paid

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
http://www.militaria.pl/cocoon/category-products.xml?category-id=122&page-frag=1&prev-page-number=1

"
....... Na ich posiadanie nie jest wymagane zezwolenie. Przydatność do użycia wynosi 2 lata. Dostępne od 18 lat."

Pudlo Kiciuś Może powinieneś poinformować prokuraturę o nielegalnej sprzedaży broni wymagającej pozwolenie.
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 212 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1277
nie [pudło nie pudło..miotacze gazu to co innego niż RĘCZNE MIOTACZE GAZU...kolego...wyluzuj...
co do pozwoleń to nadaol zachęcam do zadania pytania :
jakie rozporzadzenie i jakiego ministra dopuszcza wydanie zezwolenia na pałkę imitująca kij bejsbolowy lub kastet czy pałke teleskopowa..?
ciekawe co wtedy odpowie pan inspektor.
jesli chodzi o ścieżkę legalizującą posiadanie pałek to ja już to przerabiałem kilka razy ;)...chociaż oczywiście policjanta nie dotycza przpisy ustawy o broni i amunicji jesli posługuje sie sprzetem słuzbowym a pałka teleskopowa jest w katalogu uzbrojenia policji...o bejsbolu nie wspomnę;)..

""wolę żeby mnie dwunastu sądziło niż żeby mnie sześciu niosło"" http://www.przepisy.e-box.pl/phpbb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 658 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5836
Zawsze można klasycznego bejsbola nosić

Względnie polecam latarkę typu maglite (chyba tak się nazywa)

Zmieniony przez - ISENGRIM w dniu 2004-11-07 03:48:40

ISENGRIM&CATRIONA - ŚWIĘCI Z WROCŁAWIA

Pas służy do podtrzymywania spodni

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki beretta za dobre słowo. Ano produkowałeś się, i nie tylko tutaj.
No ale to nie jedyny bubel legislacyjny w tym kraju.

Commodore - czas przeznaczony na wyśmiewanie ludzi chcących pomóc możesz przeznaczyć na pogłębianie wiedzy. Przyniesie Ci to więcej pożytku.

Jakbyś miał wątpliwości co do cytatu to:
http://www.lowiecki.pl/gdansk/cietrzew/prawo/prawo_3.html

Zmieniony przez - Kicius w dniu 2004-11-08 14:32:52
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
"nie [pudło nie pudło..miotacze gazu to co innego niż RĘCZNE MIOTACZE GAZU...kolego...wyluzuj..."

O ile mnie wzrok nie myli to napisałem ze nie jest wymagane zezwolenie na RECZNY MIOTACZ GAZU. Pyzatym wkleiłem link przedstawiający miotacze o które mi chodziło. I jeśli ktoś nadal uważa ze na te urządzenia jest wymagane pozwolenie to dla dobra i bazpieczenstwa społeczeństwa proszę o poinformowanie prokuratury. A to ze Kiciuś w odwecie z innej dyskusji starał Sie złapać mnie na pomyłce i podął rozporządzenie na temat miotacza gazu to juz jego sprawa. A jak sie w temacie znalazly kije basebolowe to juz mnie nawet nie obchodzi. Radze czytać uważnie a później krytykować. A to ze dany przedmiot wedlug ust. o BiA jest zaliczany do broni to nie znaczy ze jest na niego wymagane pozwolenie.

Zmieniony przez - Comodore w dniu 2004-11-09 15:54:25
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
A kto napisał, że pierwszy raz słyszy o pozwoleniu na broń białą.

Ja?

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kick boxing!!!Pierwszy trening???

Następny temat

Liga Zapasy Styl Klasyczny

Alldeynn
Polecane artykuły