było już kilka dyskusji na temat posiadania (zgodnego z prawem i nie)
broni białej. Przypomnę:
zgodnie z ustawą z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549 z późn. zm.) bronią jest:
(...)
4. narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a. broń biała w postaci
* ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
* kastetów i nunczaków,
* pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
* pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
b. broń cięciwowa w postaci kusz,
c. przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej (popularnie - paralizatory).
(...)
Na stronie: http://www.malopolska.policja.gov.pl/pozwolenia.php
jest opisana procedura składania podania, opłaty i egzamin ale na broń PALNĄ - nie ma słowa o broni BIAŁEJ.
Na ww stronie www znalazłem e-mail do rzecznika Policji w Krakowie i napisałem mail z zapytaniem o procedurę, przyznania pozwolenia na ten typ broni.... i otrzymałem odpowiedz!!
cytat z listu:
(...)
- właściwym do wydawania pozwoleń na broń białą, a do takiej zaliczyć należy zgodnie z przepisami m. in. "pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujące kije bejsbolowe" jest, w przypadku osób zamieszkałych na terenie Krakowa, Komendant Miejski Policji w Krakowie;
- wniosek o wydanie pozwolenia zawierać powinien informacje tożsame z tymi, jakie dotyczą broni palnej (m.in. pełne dane osobowe i uzasadnienie wskazujące okoliczności, dla których posiadanie tejże broni jest konieczne);
- do wniosku dołączyć należy orzeczenie lekarskie i psychologiczne (koszt ok. 350 zł);
- egzamin obejmuje teoretyczną znajomość przepisów ustawy o broni i amunicji (opłata, w przypadku wskazania jako celu, ochrony osobistej - 500 zł);
- opłata za wydanie decyzji - 212 zł).
Bliższych informacji udziela Sekcja Prewencji KMP w Krakowie ul. Siemiradzkiego 24, www.krakow.policja.gov.pl , tel. 6152477.
(...)
I sprawa jasna... Niestety koszt pozwolenia to ok 1000 PLN!!
(koszt jest taki, jak dla broni palnej)
W przypadku pałki teleskopowej jest chyba lekką przesadą

pozdrawiam,
Jakub