Szacuny
52
Napisanych postów
1166
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
11411
cześć!
od dłuższego czasu boli mnie w miejscu oznaczonym na fotce
czasem podczas chodzenia
nasila się po treningu łydek, a aktualnie czuję ją cały czas
natomiast silny ból występuje, gdy zewnętrzną strona wykonuję nacisk na podłogę lub próbuję oprzeć stronę na tej stronie
czy leżąc (sen) obciążam w jakikolwiek sposób tą stronę, bądx
obejmując stopę dłonią i ściskając z obu stron w miejscu na zdjęciu(górna część oznaczenia obszaru).
nie miałem żadnej kontuzji - nic\
3 miesiące temu się raz obudziłem i nie mogłem wcale na nią chodzić
minęło drugiego dnia, więc klasycznie jak NFZ zbagatelizowałem problem
a teraz mam to
pomoże ktoś?
15
każdy z nas jest inny...
dlatego każdy powinien być traktowany indywidualnie...
w dopingu najważniejsza jest profilaktyka, by doping dawał to po co został stworzony, czyli radość, a nie szybszą śmierć
Szacuny
1431
Napisanych postów
15979
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
230563
Ból to nasz własny naturalny system alarmowy i nie należy go lekceważyć. Dobrze jest gdy znamy jego przyczynę, potrafimy wskazać moment kiedy doszło do uszkodzenia ciała. Wówczas łatwiej jest o diagnozę i podjęcie decyzji czy można sobie poradzić samodzielnie, lub zwyczajnie odpocząć a kiedy potrzebna jest wizyta u specjalisty.
W przypadku gdy przyczyna bólu jest nieznana, dolegliwości utrzymują się lub pogłębiają przez jakiś czas należy skontaktować się z lekarzem, najlepiej z fizjoterapeutą. Oszacuje on wstępnie z czego wynika ból i albo poprzez rehabilitację przywróci nas do sprawności albo jeśli problem wykracza poza jego kompetencje czy obszar działań pokieruje do odpowiednich osób.
Warto wiedzieć, że ból w danym miejscu wcale nie musi świadczyć o tym, że problem jest zlokalizowany właśnie w tym punkcie. Nasze ciało jest zbudowane ze szkieletu oraz mięśni, które otoczone są tkanką łączną tworząc tzw. system mięśniowo-powięziowy. Taka budowa sprawia, że mięśnie nie działają oddzielnie tylko wspólnie – aktywność jednego mięśnia pociąga za sobą aktywność drugiego. Kiedy w jednym miejscu pojawi się zwiększone napięcie, to pojawi się ono w pozostałych tkankach łańcucha mięśniowego i wpłynie na zakres naszego ruchu.
Im większą mamy świadomość swojego ciała tym lepiej potrafimy odczytać co się z nim dzieje. Jednak wizyta u fizjoterapeuty zawsze będzie rozsądnym wyjściem.
Szacuny
21
Napisanych postów
498
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3856
nie wiem czy to ci pomoze, ale przed wizytą u lekarza spróbuj posmarować bolące miejsce rozgrzewającą maścią końską, wg mnie najlepszą na takie długotrwałe bóle. Ta moja nazywa się "Jardin naturel z exstraktem z chili". Miałem kiedyś problem z przedramieniem, meczyłem się z 2 miesiące, posmarowałem tą maścią bolące miejsce na noc i rano ubudziłem się bez bólu.
Szacuny
133
Napisanych postów
7128
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
24841
Stopa jest za bardzo unerwiona. Od wewnętrznej strony odpowiada między innymi pracy trzustki, dwunastnicy etc.
Więc moim zdaniem maść wygrzewająca nie za bardzo. Dlatego lepiej wybrać się do Ortopedy.
3
Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne;
groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.
Szacuny
52
Napisanych postów
1166
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
11411
życie mnie nauczyło, że lekarza to omijam
a czy może to być jakieś złamanie stopy? kości itp?
urazu nie było, może jakiś zespół przeciężeniowy?
czasem dźwigam po schodach itp.
7
każdy z nas jest inny...
w dopingu najważniejsza jest profilaktyka, by doping dawał to po co został stworzony, czyli radość, a nie szybszą śmierć
Szacuny
52
Napisanych postów
1166
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
11411
i jeszcze jedno czy jakieś nasiadówki
gorąca woda, sól, ocet itp?
posmaruję (mam cos z "diclofenakiem")
i pomoczę
chyba, że mi ktoś mądrzejszy z was wybije to z głowy
ortopeda na razie odpada.
4
każdy z nas jest inny...
Szacuny
57
Napisanych postów
2417
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
25081
to idz do fizjoty , moze byc jakies uszkodzenie guzowatosci 5 kosci srodstopia , co jak wczesniej wspomnialem moze byc skutkiem blednego ustawienia stopy
Szacuny
52
Napisanych postów
1166
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
11411
sogi dla wszystkich tak a propos :)
1
każdy z nas jest inny...