58g to ile kaorii?? jak to przeliczyć
...
Napisał(a)
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego?
Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone.
Jak ważyć?
Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele osób popełnia błędy ważąc produkty.
Ważąc produkty powinniśmy zawsze ważyć wyłącznie surowy produkt przed upieczeniem, smażeniem, gotowaniem itd.
Mięso po obróbce termicznej traci około 25% swojej objętości, zaś produkty takie jak ryż czy makaron zyskują około 30% objętości ze względu na nabranie wody.
Czego nie musimy koniecznie ważyć?
Produktem który nie koniecznie w diecie trzeba ważyć są warzywa. Warzywa należą do składników które dostarczają nam mikroelementów, nie węglowodanów czy białka. W dodatku warzywa w dużym stopniu złożone są z wody przez co są niskokaloryczne.
Jedynym wyjątkiem są:
-różne odmiany ziemniaków które należy liczyć jako źródło węglowodanów
-rośliny strączkowe oraz kukurydza które powinny występować w naszej diecie w niewielkich ilościach oraz powinny być wliczane do bilansu
-owoce, również są źródłem węglowodanów
Ile ważą poszczególne składniki?
Makroskładniki w naszej diecie dzielimy na 3 kategorie:
-białka
-węglowodany
-tłuszcze
Każda z tych kategorii posiada inną kaloryczność. Węglowodany przelicza się średnio na 4 kcal na 1 g W, białka również przelicza się na 4 kcal na 1 g B, jednak wyjątkiem są tłuszcze których kaloryczność wynosi około 9 kcal na 1 g T.
Nie oznacza to jednak że w 200 g kurczaka będzie 200 g białka, należy brać pod uwagę to że znajdziemy tam również wodę oraz inne składniki takie jak śladowe ilości tłuszczu, witamin i minerałów itp. z tego powodu z 200 g mięsa z piersi kurczaka uzyskamy około 42g białka.

Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone.
Jak ważyć?
Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele osób popełnia błędy ważąc produkty.
Ważąc produkty powinniśmy zawsze ważyć wyłącznie surowy produkt przed upieczeniem, smażeniem, gotowaniem itd.
Mięso po obróbce termicznej traci około 25% swojej objętości, zaś produkty takie jak ryż czy makaron zyskują około 30% objętości ze względu na nabranie wody.
Czego nie musimy koniecznie ważyć?
Produktem który nie koniecznie w diecie trzeba ważyć są warzywa. Warzywa należą do składników które dostarczają nam mikroelementów, nie węglowodanów czy białka. W dodatku warzywa w dużym stopniu złożone są z wody przez co są niskokaloryczne.
Jedynym wyjątkiem są:
-różne odmiany ziemniaków które należy liczyć jako źródło węglowodanów
-rośliny strączkowe oraz kukurydza które powinny występować w naszej diecie w niewielkich ilościach oraz powinny być wliczane do bilansu
-owoce, również są źródłem węglowodanów
Ile ważą poszczególne składniki?
Makroskładniki w naszej diecie dzielimy na 3 kategorie:
-białka
-węglowodany
-tłuszcze
Każda z tych kategorii posiada inną kaloryczność. Węglowodany przelicza się średnio na 4 kcal na 1 g W, białka również przelicza się na 4 kcal na 1 g B, jednak wyjątkiem są tłuszcze których kaloryczność wynosi około 9 kcal na 1 g T.
Nie oznacza to jednak że w 200 g kurczaka będzie 200 g białka, należy brać pod uwagę to że znajdziemy tam również wodę oraz inne składniki takie jak śladowe ilości tłuszczu, witamin i minerałów itp. z tego powodu z 200 g mięsa z piersi kurczaka uzyskamy około 42g białka.

Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
2
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!