Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

puls spoczynkowy

temat działu:

Po siłowni, o siłowni

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4565

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 271 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 7458
Witam, zakupiłem pulsometr beurer pm 25 i mam do was pytanie,bo mam wątpliwości czy pulsometr własciwie odczytuje puls. W stanie spoczynku mój puls waha się w granicach 83-94, czy to normalne? Czy w stanie spoczynku puls nie powinien miec jednej wartości np 85?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 41 Wiek 46 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1478
Indurain mial ok 40 w spoczynku a jak chodzil ok 50 o ile dobrze pamietam i mial tylko 6l krwi w organizmie a przecietniak ma 4 wiec spora pompe posiadal w klacie :)

moj dziennik redukcyjno-treningowo-masowo-...: http://www.sfd.pl/kolarzMTB_dziennik_redukcyjno_treningowo_masowo_...-t936736.html

jaki jestem?(bo nie zmiesciło sie w cha-ce opisu w profilu)=> Uparty typ, dążący po trupach do celu jak mnie cos wyprowadzi z równowagi, ambitny, ze skłonnością do przesady, introwertyk/ekstrawertyk zależy pewnie od biorytmu w aktualnym dniu, lubi chodzić swoimi drogami i nikogo się nie słucha... niestety mało ostatnio pije więc bywa drażliwy, pragmatyk a zarazem i świr...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 218 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4720
Powinien wskazywać coś w przedziale 70-85. Jeśli masz wątpliwości czy pulsometr dobrze wskazuje zmierz tętno ręcznie przykładając dwa palce np. do tętnicy szyjnej. Czas łap na zegarku (stoper). Wystarczy liczyć uderzenia przez 15 sekund i przemnożyć wynik przez 4.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 271 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 7458
ok, dzięki za odpowiedź. Ale czy to normalne że np. przez 20s pokazuje 85, a po tych 20 sek np.79? czy takie zmiany pulsu są normalne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
To zależy jak mierzysz, co robisz, czy zadowala cię wynik czy raczej denerwuje (skok).
Poczytaj :
http://grzegorzkowal.com/2011/co-to-jest-tetno-spoczynkowe/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
dzięki za artykuł.

Tylko nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. Zakładam sobie pulsometr siedząc przed kompem i najpierw wskazuje puls 85 a po paru sek np 79. Czy takie zmiany wartości są normalne? czy oznacza to błędne działanie pulsometru? czy wasze pulsometry też mają takie wahania?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Sorge27 widzę że zajmujesz się biegami więc jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Przeczytałem kilka artykułów na temat cwiczeń aerobowych i maksymalizacji spalani tłuszczu. Jedni zalecają wysiłek na poziomie 60-70 % pulsu maksymalnego, inny piszą nawet o 75-80% pulsu maksymalnego.

Jak jest Twoje zdanie na ten temat? w jakim przedziale najlepiej biec żeby spalić jak najwięcej tłuszczu?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
1. Może być spadek wskazania bo zakładając opaskę pulsometru ruszasz się. Dopiero po chwili puls się uspokaja, gdy dłużej siedzisz.
2. Spalanie tłuszczu
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=6&id=1548

"Chciałbym tutaj podkreślić, iż każdy z nas ma taką swoją "strefę spalania tłuszczu", ale nie koniecznie musi ona być właśnie w zakresie tętna 65-75%. Jak to sprawdzić?? No i tutaj zaczynają się schody, gdyż najlepiej byłoby zrobić test na spiroergometrze i taką strefę określić, ale niestety taką okazję mają nieliczni. Na jednej z polskich uczelni prowadzone są właśnie min. tego typu badania określające indywidualną "strefę spalania tłuszczu", co umożliwia pacjentom wykonywanie aktywności fizycznej właśnie w indywidulanej strefie wysiłkowej, co umożliwia uzyskiwanie całkiem niezłych rezultatów. Niektórzy stracili nawet 30kg!!! Dlatego każdy z nas ma swoją "własną strefę spalania tłuszczu", w której znaczna ilość energii będzie pochodziła właśnie z tkanki. Niestety większości pozostaje określenie własnej strefy metodą prób i błędów poprzez zastosowanie treningów o różnej intensywności i obserwacji efektów."

Zmieniony przez - Sorge27 w dniu 2011-07-14 14:58:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
dzięki za odp.

pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1300 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 38422
ja mam w spoczynku ok 46 ! na lekcji mierzył mi kolega bo nikt nie wierzył, nauczycielka mówiła że powinienem nie żyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Mam pytanie odnośnie aerobów po treningu. Jak wiadomo powinienem kręcić sobie aero na poziomie około 60-70% pulsu maksymalnego, ale problem w tym, że po siłowni mam dość wysoki puls (około 135) i nawet jak biegnę bardzo wolnym truchtem to przekraczam zalecany zakres i to o sporo (puls skacze mi do około 160).
Powiedzcie mi co mam robić, czy po siłce poleżeć sobie z 15min odpocząć i uspokoić puls, czy może mam biec mając puls około 160?
poradźcie Panowie.
Myślałem jeszcze nad opcją aerobów rano, na czczo. I tutaj nasuwa się jeszcze jedno pytanie, czy spożycie około 7g bcaa wystarczy jako antykatabolik?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1300 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 38422
dziwnie duży masz puls, jak możliwość rano to kręć rano, tylko aminokwasy daj ok 1g/kg mc no i jakaś kawka może albo kofeina ale to niekonieczne
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Moja mordownia

Następny temat

lustro, folia na siłke

Spalanie
Polecane artykuły