jak liczymy kaloryczność fasoli piękny jaś? czy 100 gram suchego produktu ma taką samą kaloryczność po ugotowaniu? (fasola zwiększa przecież swoją objętość prawie dwukrotnie)jeśli 100 gram ugotowanej fasoli ma inną kaloryczność niż 100 gram suchego produktu to proszę podać tą kaloryczność
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
z pewnością kaloryczność ugotowanej fasoli jest inna niż suchej fasoli, nie poddanej obróbce termicznej.
Bo np. w 100 g fasoli suchej,jest większa kaloryczność, niż w 100 g ugotowanej fasoli, bo ta fasola ugotowana zmniejsza swoją kaloryczność, bo zwiększa wagę poprzez wsiąkanie wody, a woda kcal nie ma, więc przez to ma mniej, w tych 100 g ugotowanej, natomiast odmierzone 100 g fasoli przed ugotowaniem, po ugotowaniu ma tyle samo kcal.
zwykła nie ugotowana fasola w szklance ma ok. 170 g co daje 490 kcal, natomiast fasola biała ugotowana w 100 g ma ok. 123 kcal.
Bo np. w 100 g fasoli suchej,jest większa kaloryczność, niż w 100 g ugotowanej fasoli, bo ta fasola ugotowana zmniejsza swoją kaloryczność, bo zwiększa wagę poprzez wsiąkanie wody, a woda kcal nie ma, więc przez to ma mniej, w tych 100 g ugotowanej, natomiast odmierzone 100 g fasoli przed ugotowaniem, po ugotowaniu ma tyle samo kcal.
zwykła nie ugotowana fasola w szklance ma ok. 170 g co daje 490 kcal, natomiast fasola biała ugotowana w 100 g ma ok. 123 kcal.
wszystko w Twoich rękach!
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!