Coraz częściej ketony malinowe pojawiają się jako dodatek w termogenikach. Na ile jest to skuteczny dodatek? W jednym miejscu wyczytałem, że jest ma działanie porównywalne do kapsaicyny. Jak ktoś czytał więcej o tych ketonach to niech coś napisze.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
KETON MALINOWY nie ketony malinowe.
"
Morimoto C., Satoh Y., Hara M., Inoue S., Tsujita T., Okuda H. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci. 77:194-204, 2005.
Podstawą badań było strukturalne podobieństwo ketonu izolowanego z owoców malin do kapsaicyny i synefryny. Kapsaicyna ? charakterystyczny alkaloid owoców pieprzowca rocznego, papryki ? decyduje o ich ostrym, drażniącym smaku. Jednocześnie w testach laboratoryjnych kapsaicyna obniża wagę komórek tłuszczowych ? adypocytów i poziom triacylogliceroli w surowicy, poprzez stymulację wzrostu energii metabolizmu. Synefryna ? składnik owoców z rodzaju Citrus ? posiada aktywność lipolityczną, obserwowaną w komórkach tłuszczowych. Podobieństwa w budowie związków pozwoliły na przypuszczenie, że RK, podobnie jak synefryna i kapsaicyna, może wykazywać działanie przeciwdziałające otyłości. Autorzy pracy przeprowadzili doświadczenia w warunkach in vivo na myszach, w 2 grupach doświadczalnych. Zwierzęta otrzymywały przez okres 10 tygodni dietę wysokotłuszczową, wzbogaconą o dodatek ketonu malinowego w stężeniach 0,5%, 1% lub 2%. Druga grupa zwierząt otrzymywała dietę wysokotłuszczową przez okres 6 tygodni, natomiast przez dalsze 5 tygodni wysokotłuszczowa dieta była wzbogacona o dodatek 1% RK. Wyniki doświadczeń wykazały, że RK zabezpiecza przed wzrostem wagi, wywołanym dietą bogatą w tłuszcze, we wszystkich analizowanych stężeniach ? jakkolwiek w tygodniach od 6 do 9 supresja masy ciała była obserwowana zależnie od dawki dla stężeń 1% i 2%. Stwierdzono, że wystarczające dla hamowania wzrostu masy ciała oraz wątroby i tkanki tłuszczowej zwierząt doświadczalnych jest stężenie 1% RK. Ponadto ujawniono, że RK obniża poziom triacylogliceroli wątrobowych, spowodowany dietą wysokotłuszczową. Cukrowe składniki żywności, glukoza i fruktoza, powodują wzrost lipogenezy w wątrobie i stymulują akumulację tłuszczy. Keton malinowy (1%) hamuje wzrost masy, m.in. podskórnej tkanki tłuszczowej, powodowany nadmiarem fruktozy. Autorzy pracy uważają, że RK redukuje powodowaną nadmiarem tłuszczy i cukrów akumulację tkanki tłuszczowej, a jego działanie ujawnia się na różnych etapach dekompozycji tłuszczy. Wyjaśniając mechanizm działania ?odchudzającego? ketonu, przeprowadzono w warunkach in vitro badania wpływu RK na lipolizę w białych adypocytach. Są to jednopęcherzykowe komórki tłuszczowe, syntetyzujące, magazynujące i metabolizujące tłuszcze właściwe. Katecholaminy ? norepinefryna są znane z właściwości stymulowania lipolizy via ß-adrenergiczne receptory. Taki mechanizm wykazuje również synefryna. Jednak działanie lipolityczne RK odbywa się na innej drodze, m.in. otyło- doświadczena poprzez wpływ na enzymy biorące udział w hydrolizie triacylogliceroli, w tym hormonozależną lipazę. W przeprowadzonych doświadczeniach RK znacząco stymulował indukowaną norepinefryną lipolizę, w wyniku aktywacji translokacji hormonozależnej lipazy z cytozolu do tłuszczowych kropli w szczurzych, białych komórkach tłuszczowych. Odnosząc się do wcześniejszych wyników badań RK, a także uwzględniając wyniki jeszcze nie publikowanych badań własnych, autorzy pracy uważają, że keton działa również na procesy zachodzące w tkance tłuszczowej brunatnej, jakkolwiek nie jest dotychczas znany szczegółowy mechanizm takiej aktywności. Brunatną tkankę tłuszczową stanowią wielopęcherzykowe komórki z licznymi kroplami tłuszczu, bogate w mitochondria, uczestniczące w wytwarzaniu ciepła. Obserwowano w mysich brunatnych adypocytach (BAT) wzrost aktywności oksydazy cytochromu c, co wskazuje na wzrost zużycia tlenu i procesów utleniania w obecności RK. Według autorów pracy, keton stymuluje procesy termogenezy i wzmaga metabolizm komórkowy. W konkluzji autorzy stwierdzają, że RK posiada wielokierunkowe działanie redukujące tkankę tłuszczową i zapobiegające jej odkładaniu, m.in. poprzez wpływ na metabolizm białych i brunatnych adypocytów. Związek ten może przeciwdziałać otyłości poprzez wzrost norepinefryną indukowanej lipolizy w białych adypocytach i wzrost termogenezy w brunatnych komórkach tłuszczowych. "
pzdr/
"
Morimoto C., Satoh Y., Hara M., Inoue S., Tsujita T., Okuda H. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci. 77:194-204, 2005.
Podstawą badań było strukturalne podobieństwo ketonu izolowanego z owoców malin do kapsaicyny i synefryny. Kapsaicyna ? charakterystyczny alkaloid owoców pieprzowca rocznego, papryki ? decyduje o ich ostrym, drażniącym smaku. Jednocześnie w testach laboratoryjnych kapsaicyna obniża wagę komórek tłuszczowych ? adypocytów i poziom triacylogliceroli w surowicy, poprzez stymulację wzrostu energii metabolizmu. Synefryna ? składnik owoców z rodzaju Citrus ? posiada aktywność lipolityczną, obserwowaną w komórkach tłuszczowych. Podobieństwa w budowie związków pozwoliły na przypuszczenie, że RK, podobnie jak synefryna i kapsaicyna, może wykazywać działanie przeciwdziałające otyłości. Autorzy pracy przeprowadzili doświadczenia w warunkach in vivo na myszach, w 2 grupach doświadczalnych. Zwierzęta otrzymywały przez okres 10 tygodni dietę wysokotłuszczową, wzbogaconą o dodatek ketonu malinowego w stężeniach 0,5%, 1% lub 2%. Druga grupa zwierząt otrzymywała dietę wysokotłuszczową przez okres 6 tygodni, natomiast przez dalsze 5 tygodni wysokotłuszczowa dieta była wzbogacona o dodatek 1% RK. Wyniki doświadczeń wykazały, że RK zabezpiecza przed wzrostem wagi, wywołanym dietą bogatą w tłuszcze, we wszystkich analizowanych stężeniach ? jakkolwiek w tygodniach od 6 do 9 supresja masy ciała była obserwowana zależnie od dawki dla stężeń 1% i 2%. Stwierdzono, że wystarczające dla hamowania wzrostu masy ciała oraz wątroby i tkanki tłuszczowej zwierząt doświadczalnych jest stężenie 1% RK. Ponadto ujawniono, że RK obniża poziom triacylogliceroli wątrobowych, spowodowany dietą wysokotłuszczową. Cukrowe składniki żywności, glukoza i fruktoza, powodują wzrost lipogenezy w wątrobie i stymulują akumulację tłuszczy. Keton malinowy (1%) hamuje wzrost masy, m.in. podskórnej tkanki tłuszczowej, powodowany nadmiarem fruktozy. Autorzy pracy uważają, że RK redukuje powodowaną nadmiarem tłuszczy i cukrów akumulację tkanki tłuszczowej, a jego działanie ujawnia się na różnych etapach dekompozycji tłuszczy. Wyjaśniając mechanizm działania ?odchudzającego? ketonu, przeprowadzono w warunkach in vitro badania wpływu RK na lipolizę w białych adypocytach. Są to jednopęcherzykowe komórki tłuszczowe, syntetyzujące, magazynujące i metabolizujące tłuszcze właściwe. Katecholaminy ? norepinefryna są znane z właściwości stymulowania lipolizy via ß-adrenergiczne receptory. Taki mechanizm wykazuje również synefryna. Jednak działanie lipolityczne RK odbywa się na innej drodze, m.in. otyło- doświadczena poprzez wpływ na enzymy biorące udział w hydrolizie triacylogliceroli, w tym hormonozależną lipazę. W przeprowadzonych doświadczeniach RK znacząco stymulował indukowaną norepinefryną lipolizę, w wyniku aktywacji translokacji hormonozależnej lipazy z cytozolu do tłuszczowych kropli w szczurzych, białych komórkach tłuszczowych. Odnosząc się do wcześniejszych wyników badań RK, a także uwzględniając wyniki jeszcze nie publikowanych badań własnych, autorzy pracy uważają, że keton działa również na procesy zachodzące w tkance tłuszczowej brunatnej, jakkolwiek nie jest dotychczas znany szczegółowy mechanizm takiej aktywności. Brunatną tkankę tłuszczową stanowią wielopęcherzykowe komórki z licznymi kroplami tłuszczu, bogate w mitochondria, uczestniczące w wytwarzaniu ciepła. Obserwowano w mysich brunatnych adypocytach (BAT) wzrost aktywności oksydazy cytochromu c, co wskazuje na wzrost zużycia tlenu i procesów utleniania w obecności RK. Według autorów pracy, keton stymuluje procesy termogenezy i wzmaga metabolizm komórkowy. W konkluzji autorzy stwierdzają, że RK posiada wielokierunkowe działanie redukujące tkankę tłuszczową i zapobiegające jej odkładaniu, m.in. poprzez wpływ na metabolizm białych i brunatnych adypocytów. Związek ten może przeciwdziałać otyłości poprzez wzrost norepinefryną indukowanej lipolizy w białych adypocytach i wzrost termogenezy w brunatnych komórkach tłuszczowych. "
pzdr/
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Dzięki wielkie za to tłumaczenie. Brzmi dość obiecująco. Wynika z tego, że to dobry suplement, nawet dla osób nie ćwiczących na okrągło.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!