Szacuny
94
Napisanych postów
1357
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
22874
jak zwiekszyc wrazliwosc receptorow androgenowych w organizmie i czy jest to w ogole mozliwe? chodzi mi o cos takiego jak tradzik, zakola na glowie we wczesnym wieku i spore owlosienie. wiem ze wiekszosc ludzi chcialaby sie pozbyc takich rzeczy ale interesuje mnie jak podniesc tych receptorow wrazliwosc., najlepiej naturalnie, z pozywienia, moze jakies ziola, trening, bo na suple mnie nie stac :P no i owszem jakby bylo mozliwe podniesc wrazliwosc tychze receptorow w miesniach. za rady bd wdzieczny... jak zawsze
Szacuny
133
Napisanych postów
9767
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23577
Jest kilka substancji, zwiększających liczebność receptorów androgenowych. Wszystkich nie pamiętam, ale na pewno chodziło o karnitynę, witaminę D i białka serwatkowe.
Szacuny
94
Napisanych postów
1357
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
22874
dzieki, panie slawku. tak sie zastanawiam, dotychczas jadlem rzeczy ktore w opinni dietetyki uchodza jako profilaktyka przeciw wysokiemu cholesterolowi, , zmian miazdzycowych i ogolnie na niskiej podazy cholesterolu , przy tym wysokiemu spozyciu kasz, pieczyw ziarnistych, makaronow razowych zawierajacyhc duzo blonnika, a testosteron w najwiekszych ilosciach jest pordukowany wlasnie z cholesterolu i tluszczow nasyconych (wiadomo ze z wielo-i jedno- tak samo). kupilem sobie margaryne bez tlusczow trans , nie bylo takiej informacji, z dosc spora zawartoscia tluszczu zwierzecego i zauwazylem zmiany w moim organizmie, m.in zwiekszone libido, wzrost cisnienia krwi, wieksze owlosienie , pojawiajace sie krostki na twarzy itp. dodatkowo zwiekszylem spozycie witaminy e ( z oleju slonecznikowego), ktora podobno tez zwieksza wrazliwosc receptorwo androgennych. czy nadmiar tej "zdrowej zywnosci" i blonnika moze tak negatywnie wplywac na androgeny?zwiekszylem tez cholesterol w diecie i tl nasycone
Szacuny
133
Napisanych postów
9767
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23577
Killer, sorry, ale nie wszystkie powiadomienia o nowych wpisach dochodzą.
Zdecydowanie! To znana sprawa - wysoki udział błonnika w żywieniu, a niski cholesterolu, prowadzą do obniżenia poziomu testosteronu. Nadmierne obniżenie poziomu cholesterolu może być też przyczyną dysfunkcji mięśni, a nawet rabdomiolizy - rozpadu włókien mięśniowych.
Szacuny
94
Napisanych postów
1357
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
22874
dziekuje. w jakiej ilosci sugeruje pan trzymac poziom blonnika ? jeszcze jedno, czy zwiekszenie tluszczy w diecei do 30% powoduje wzrost stezenia testosteronu ? wyczytalem tez w pewnym atykule ze zbyt duza podaz bialka w stosunku do weglowodanow powoduje obnizenie testosteronu i nalezy trzymac sie stosunku bialko wegle minimum 40% - np 20%b 60% w. co pan o tym sadzi , czy to prawda?. moglby pan polecic mi jakies ksiazki lub stronki opisujace procesy biochemiczne czlowieka w sporcie, jakie znaczenie ma dieta na wplyw hormonow, geny , trening itp? skad ma pan taka wiedze ? dzieki za kazda odpoweidz
Zmieniony przez - Streetz Killer w dniu 2015-01-24 10:02:04
Szacuny
94
Napisanych postów
1357
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
22874
panie slawku, a kakao korzystnie wplywa na androgeny? PODOBNO WYTWARZA endorifny ale one blokuja wzrost testosteronu ale z drugiej strony zawieraja mnostwo polifenoli - co zgodnie z pana artykulami- blokuja proces aromatazy. jeszcze zawiera epikatechiny , co rowniez zapobiego przeksztalcaniu sie w estrogen testosterony. co pan o tym sadzi ?
Szacuny
133
Napisanych postów
9767
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23577
Z książek teraz nie korzystam, gdyż posługuję się internetem. Pisałem coś o tym w mojej książce: "Legalne anaboliki".
Błonnik -- jakieś 10 g.
Białka (poza serwatkowymi) faktycznie hamują produkcję testosteronu, a tłuszcze i węglowodany pobudzają. Dlatego białko trzeba łączyć z węglami i tłuszczami.
Kakao zawiera OPC i epikatechinę. Pierwsze pobudzają syntezę testosteronu a druga hamuje produkcję miostatyny.