Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Moje pytanie dot. właśnie rowerka rehabilitacyjnego.Ile dziennie należy na nim jeździc (czy ilość km jest ważna czy czas jaki się przeznaczy na jazdę)i czy jazda na nim przynosi jakieś efekty?
Szacuny
62
Napisanych postów
3655
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
20217
Oczywiscie. Kazda rzecz jest wazna. Korzysci moga byc bardzo duze jednak rozne w zaleznosci od tego w jaki sposob bedziesz cwiczyc. Napisz wiec co chciałabyś osiagnac to cos poradzimy.
***Moderator Działów : Dla Zupełnie "Zielonych" & Fitness***
Szacuny
1
Napisanych postów
152
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1424
ja tylko wspomne ze rowerek pod kazda postacia jest dla faceta niewskazany bo uciska podstawe 'interesu' i stopniowo doprowadza do problemow z erekcja ;). Informacja jest poparta badaniami naukowymi, prawie polowa osob cierpiacych na tego typu problemy jezdzi/jezdzila czesto na rowerze, bardzo czeste wsrod kolarzy :(. Mnie to przekonalo do zmiany siodelka na szeeeerokie i ograniczenia roweru na rzecz rolek.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
do RusHa, ja jestem kobietą...
a wracając do rowerka chciałabym sobie poprawic kształt nóg ogólnie. Na razie jeżdże tak 25-30 min. Przejeżdżam wtedy około 10 km i tracę ok. 300-350 kalorii. czy to wystarczy?
Szacuny
32
Napisanych postów
2563
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
25637
A ja tam lubie rowerek hehe . Rolki lubiłem do czasu aż podleciał do mnie duży piesek i ugryzł mnie w noge tak że troche mi się rolka zabrudziła czerwoną farbką , no a o bliznach to już nie wspomne, chociaż jeździłem bardzo często i dosyć dobrze, chyba ale pare wypadków miałem. Osobiście w domu wole stepper który nieźlepoprawia kondyche , oczywiście nie tylko, ale przy regularnym ćwiczeniu mozna wiele osiągnąć. Oczywiście bardzo wskazana jest ta regularność treningu bo bez tego, efekty naszych ćwiczeń będą marne a przynajmniej mało zadawalające a co za tym idzie przestajemy ćwiczyć i szukamy czegoś nowego bądź też wogóle rezygnujemy z jakichkolwiek ćwiczeń tego typu. Większość kobiet które znam po zakupienia rowerka stacjonarnego lub steppera używała go zaledwie pare tygodni a potem urządzonko trafiało w kąt. No ale życze dużo wytrwałości w dążeniu do bardziej kobiecej sylwetki (oczywiście jeśli można to tak nazwać) Pozdrawiam DeeJaaVuu
Szacuny
62
Napisanych postów
3655
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
20217
Jak czesto ćwiczysz ? Polecałbym raczej dłuższe sesje po około 40-45 minut jednostajnym tempem a takze krotsze (innego dnia oczywiscie) jednak przejechane z wieksza intensywnoscia (obciazeniem) po około 20 minut (mozesz zmieniac obciazenie w trakcie jazdy). Taka kombinacja powinna bardzo dobrze wplynac na ksztalt nog jednak jesli problemem jest takze nadmienra ilosc tkanki tluszczowej efekty beda niewielkie jesli nie udoskonalisz diety.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
dzięki za odp.
ja nie jestem początkująca, "ruszam" sie juz ponad 5 lat więc sylwetke sobie już wypracowałam. Z dietą też nie mam problemów -jem raczej normalnie bez objadania się. Na rowerku chce jeźdźić zeby "utrzymać formę". Szczególnie jesienia i zimą kiedy nie mam możliwości zeby sobie pobiegac. Ale zastosuje się do twych wskazówek.
Szacuny
62
Napisanych postów
3655
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
20217
Skoro zależy Ci na utrzymaniu ładnej sylwetki taki trening na pewno bedzie wystarczający. Możesz ewentualnie wg własncyh preferencji urozmaicić robiac jednego dnia treningi trwające 40-50 minut o niższej intensywnosci by nastepnego dnia skrócić czas do 20 minut kosztem wiekszego obciązenia.
Pozdrawiam