Szacuny
1
Napisanych postów
5
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
28
Witam.
Robię cardio za pomocą rowerka stacjonarnego.
5-6 razy w tygodniu zazwyczaj na czczo lub przed ostatnim posiłkiem.
Zwiększyłem czas do 45 minut.
Prędkość z jaką jadę to najmniej 31km/h, średnia prędkość to 32-33km/h.
I tu pojawia się moje pytanie.
Ile mniej więcej powinienem spalić kalorii?
Bo według mojego urządzenia jest to tylko około 340-350 kalorii. Według endomondo jest to około 700 kalorii więc rozbieżność bardzo duża.
Nie mam możliwości sprawdzić tego na innym rowerku.
Szacuny
12435
Napisanych postów
161881
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240210
stawialbym na dane pokazywane przez rowerek, akurat pedalowanie na rowersku stacjonarnym jest dosc malo wymagajaca forma aktywnosci, stad nie pochlania az tak duzych ilosci kalorii, to, ze czujesz, ze sie meczysz czy pocisz niekoniecznie przeklada sie na ilosc spalonych kalorii.
duzo lepszym rowiazaniem bedzie przeplatac treningi cardio i interwalowe, co pomoze zwiekszyc chocby konsumpcje dobową tlenu, co powiazane jest z zwiekszeniem przemian metabolicznych
Szacuny
2250
Napisanych postów
9140
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
473550
Nie patrz na te cyferki bo one są w ogóle nie precyzyjne tylko dają jakiś tam poglądCi j/w jak zależy Ci na sporej liczbie spalonych kalorii nie tylko podczas wysiłku ale również kilkanaście godzin po to pomysł o interwalach
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
endomondo nie jest w stanie tego wyliczyć bo na jakiej podstawie. Nie patrz na liczniki, one podają jakieś wartości przybliżone. Są na necie tabele które pokazują ile się spala podczas danej aktywności nawet jest ujęte sprzątanie itp prace domowe.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.