Szacuny
3
Napisanych postów
21
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
139
witam w czwartek zrobiłem sobie pierwsza dziarę w dniu dzisiejszym zaczęła miejscami lekko schodzić skóra. to chyba normalny objaw ? smaruje nogę 3-4 razy dziennie na tyle ile mogę przemywam ją letnia wodą i używam maści bepanthen zgodne z zaleceniami czy ta schodząca skóra zabarwiona tuszem nie spowoduje miejscami jakichś odbarwień ?
Szacuny
1431
Napisanych postów
15979
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
230563
Skóra po tatuażu musi się zagoić. Samo wykonanie rysunku na skórze to spora ingerencja w jej strukturę, więc na regenerację trzeba dać sobie trochę czasu. W pierwszych dniach bardzo ważne jest utrzymanie higieny na wysokim poziomie, ponieważ łatwo doprowadzić do zakażenia. Wskazane jest by kilka razy dziennie delikatnie przemywać skórę wodą z mydłem (najlepiej zwykłym szarym) a po dokładnym wysuszeniu smarować kremem lub maścią przyspieszającą gojenie np. alantanem. Tą czynność powtarzamy kilka razy dziennie. Jednocześnie trzeba chronić skórę przed wilgocią i słońcem, więc opalanie na plaży lub solarium należy odpuścić na ok. 4 tygodnie a najlepiej do całkowitego zagojenia.
Co się dzieje ze skórą podczas gojenia? Skóra po wykonaniu tatuażu mocno się przesusza i również może się złuszczać. Początkowo nawet wydaje się, że schodzi razem z tuszem jednak jest to tylko powierzchowna warstwa gdyż tusz jest wprowadzany znacznie głębiej. Sama struktura tatuażu sprawia wrażenie lekko wypukłej a efekt ten znika po kilku tygodniach i zostaje wygładzona powierzchnia.
Bardzo ważne! Skóry nie należy samodzielnie zrywać czy też usuwać za pomocą peelingów. Naszym zadaniem jest jedynie dbanie o higienę i nawilżanie a reszta zadzieje się „sama”.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
5
No tylko że ja mam taki problem że jestem po 3 dniu od zrobienia tatuażu i schodzi mi skura wiem że nie moge jej odrywać ale przy smarowanie bepantmenem ona się wtedy odrywa poradzi ktoś coś ??
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
5
_polly_
tatuażysta nie powiedział Ci, że to tak będzie wyglądać...?
natłuszczaj, nie zdrapuj (nie podrażniaj ubraniem etc!) - i będzie dobrze
No tylko że ja mam taki problem że jestem po 3 dniu od zrobienia tatuażu i schodzi mi skura wiem że nie moge jej odrywać ale przy smarowanie bepantmenem ona się wtedy odrywa poradzi ktoś coś ??
Szacuny
1106
Napisanych postów
1728
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
57020
Bartosz222
_polly_
tatuażysta nie powiedział Ci, że to tak będzie wyglądać...?
natłuszczaj, nie zdrapuj (nie podrażniaj ubraniem etc!) - i będzie dobrze
Spróbuj nie smarować tylko nakładać punktowo. Nie żałuj maści, w miarę grube warstwy nakładaj ale żeby nie spływała. Mycie też punktowo dotykając bez przecierania Złuszczona skóra musi zejść ale im później tym lepiej - chroni delikatny naskórek (ranę) po tatuażu - powoli sama będzie schodzić przy myciu. Ja chodziłem nawet ponad tydzień z taką skórą aż sama odpadła. Tatuaż jest na całe życie więc tydzień można się przemęczyć