Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że białko jest podstawą budowania mięśnia. Dlatego też, jeżeli chcemy kształtować naszą sylwetkę, to dostarczać go powinniśmy w zalecanej ilości około 2 g/kg masy ciała. Aby wiedzieć jakie źródła białka są zalecane w zdrowiej diecie, warto zaznajomić się z artykułem:
https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html.
Bez wątpienia ryby zaliczane są do najlepszych źródeł białka, razem z różnymi rodzajami mięs, jajami, czy nabiałem. Poza tym zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, których dostarczenie możliwe jest tylko z nich lub z
suplementacji. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA mają wiele prozdrowotnych właściwości i zdecydowanie warto je dostarczać w odpowiedniej ilości. Niestety wraz z dietą jest to niezmierne ciężkie, dlatego też nie tylko jedzenie tłustych ryb morskich, ale też suplementacja będzie istotna.
Łosoś, szczególnie dziki jest rybą, którą zdecydowanie warto wprowadzić na stałe do swojej diety. Uważać należy jednak na hodowlanego. Skóra z łososia jest bardzo twarda i nawet po upieczeniu ciężko będzie ją zjeść. Poza tym w skórze kumuluje się sporo różnego rodzaju toksyn, więc polecam unikać próby jej spożycia.
