Szacuny
0
Napisanych postów
115
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1172
Witam. Od razu proszę się wstrzymać od komentarzy typu szkoda patelni, jedzenie się przypala, jest niesmaczne
Mam pytanie, czy smażenie (piersi z kurczaka pokrojone) jest zdrowe ?Piersi wychodzą mi usmażone, soczyste i pachnące :D . Ale czy podczas smażenia bez tłuszczu nie wydzielają się jakieś szkodliwe związki (nie mówię tutaj o DŁUGIM smażeniu) ?
Smażę kurczaka, pod przykryciem. Wytapia się tłuszcz, wylatuje woda, kurczak jest super, ale czy ZDROWY ?
I oczywiście przyjmujemy, że zachowuję zdrową proporcje omega3 do 6.
Zmieniony przez - Gooes w dniu 2015-03-25 23:12:54
Szacuny
3637
Napisanych postów
31015
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
294310
zawsze podczas smażenia wydzielają się powstają związki reakcji Maillarda poczytaj o tym, oraz WWA - benzopiren np. ale oczywiście smażeniu, smażeniu nie równe więc im krócej tym lepiej tym mniej negatywnych skutków
Szacuny
0
Napisanych postów
115
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1172
popuri
zawsze podczas smażenia wydzielają się powstają związki reakcji Maillarda poczytaj o tym, oraz WWA - benzopiren np.
ale oczywiście smażeniu, smażeniu nie równe
więc im krócej tym lepiej tym mniej negatywnych skutków
Czyli nie ma znaczenia czy smaże na tłuszczu czy bez, bo to na co kazałeś mi zwrócić uwagę, w mniejszym bądź większym stopniu wydziela się nawet przy gotowaniu na parze ?
Posiadam. Ale w czym on jest lepszy od zwykłej patelni ? Mięso na grilu elektrycznym jest zazwyczaj mniej soczyste i aromatyczne niż usmażone przeze mnie na telfonowej patelni bez tłuszczu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12445
Napisanych postów
161894
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240269
wszystko tak naprawde zalezyc bedzie od Twojej patelni. jak jest dobrej jakosci, oraz jak wspomnial popuri obrobka bedzie relatywnie krotka, bez nadmiernego spiekania miesa, to raczej problemow nie powinno byc
Szacuny
3637
Napisanych postów
31015
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
294310
Reakcja Maillarda powstaje przy każdym ogrzewaniu produktu, ale wiadomo że gotowaniu na parze dużo mniej. Ma znaczenie czy tłuszczu smażysz czy nie ale to osobna kwestia ( i na jakim wiadomo ) np. WWA powstają tylko przy smażeniu, pieczeniu i grliiowaniu na ostrym ogniu przy gotowaniu juś nie Po prostu smażenie zawsze będzie mniej dietetyczne od gotowania, duszenia, pieczenie też ale wiadomo krótkie jak najbardziej do przyjęcia
Szacuny
38
Napisanych postów
365
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
18735
Polecam grill elektryczny składany. Generalnie grill elektryczny to jeden pieron bo przecież to aluminiowa płyta pokryta teflonem i grzana spiralą a patelnia to aluminiowa płyta pokryta teflonem i grzana np. gazem więc to samo. Teoretycznie niby tłuszcz ścieka przy grillu ale w przypadku chudego mięsa to raczej mało. Natomiast w składanym grillu mięso robi się błyskawicznie, trochę jakby dusi też, nie przypala się w ogóle. Robię na dobrej patelni teflonowej też i na grillu i wydaje mi się, że na grillu składanym jest zdrowsze. Na patelni to raczej pod przykryciem, cienkie kawałki.
Szacuny
0
Napisanych postów
115
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1172
popuri
Reakcja Maillarda powstaje przy każdym ogrzewaniu produktu, ale wiadomo że gotowaniu na parze dużo mniej.
Ma znaczenie czy tłuszczu smażysz czy nie ale to osobna kwestia ( i na jakim wiadomo ) np. WWA powstają tylko przy smażeniu, pieczeniu i grliiowaniu na ostrym ogniu przy gotowaniu juś nie
Po prostu smażenie zawsze będzie mniej dietetyczne od gotowania, duszenia, pieczenie też
ale wiadomo krótkie jak najbardziej do przyjęcia
Rozwiniesz wytłuszczoną kwestię, bo o to rozchodzi mi się najbardziej.
popuri SOG
@reszta: Pytam o smażenie na patelni z tłuszczem bądź nie, a nie gotowanie na parze czy pieczenie. Uczymy się czytać.
Szacuny
3637
Napisanych postów
31015
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
294310
no tak, jeśli będziesz smażył na olejach które zawierają głównie wielonienasycone kwasach np : lniany, słonecznikowy, z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia
Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa
jeśli w ogóle na tłuszczu nie smażysz to trzeba uwazać bo wtedy większe prawdopodobieństwo przypalenia i wytworzenia się karcenogennych związków