Szacuny
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Opalenizna jest powszechnie uważana za atrakcyjną i opalone ciało do pewnych granic podoba się chyba każdemu. Nikt nie chce być zbyt blady, co może być uważane za niezdrowe. Z tego też względu często zaobserwować można przykładanie sporej uwagi do zmiany karnacji swojej skóry na ciemniejszą. Najczęściej stosuje się:
- tradycyjne opalanie (w okresie wiosenno-letnim),
- solarium (najczęściej przez jesień i zimę),
- suplementację (w sytuacji braku czasu na opalanie lub solarium, lub zwiększenia efektów powyższych).
Jak w wielu innych aspektach życia, również i tutaj zaobserwować można u pewnych osób popadanie w skrajności i uzależnienie. Osoby takie nie widzą umiaru i stosują wszystkie te sposoby zmiany koloru skóry jednocześnie, przesadzając do granic zdrowia z każdym z nim. Podobnie może być również z Twoją propozycją. Warto pamiętać o tym, że łączenie 10 minut solarium z opalaniem naturalnym i suplementacją nie jest zdrowe dla naszej skóry i niesie za sobą zwiększone ryzyko powstania nowotworu skóry. Poza tym skóra taka dużo szybciej ulega zniszczeniu i starzeniu. Z wszystkim warto zachować umiar. Zasada ta dotyczy każdego wyboru i działania w naszym życiu.
Szacuny
137
Napisanych postów
22600
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
112308
osobiście nie polecam solarioom w ogoole - jest bardziej szkodliwe niż słońce, ponieważ "foondooje" nam o wiele bardziej skoncentrowaną dawkę promieniowania uva (a uva dociera w głąb skoory i odpowiedzialne jest np. za hiperpigmentację, fotostarzenie się skoory, odczyny fotoalergincze, kończąc na nowotworach);
jeśli jooż to opalanie natooralnym sposobem; z tego, co czytałam, to właśnie uvb (światło słoneczne) odpowiedzialne jest przede wszystkim za efekt opalenizny; ploos stosowanie emoolsji z filtrem (zwracać uwagę, by na opakowaniu była informacja, że chroni zaroowno przed uvb [możliwa dłooższa ekspozycja na słońcu], jak i uva); nie należy bać się wysokich filtroow (np. 25 i wyżej) -> i tak się opalimy (jak kto może )... zdrowiej i trwalej
jakrycu
nydy rydy... chyba "nie da rady" z polskiego na nasze
Zmieniony przez - Grasik w dniu 2005-06-18 19:27:44
Szacuny
7
Napisanych postów
103
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2453
co do jednoczesnego opalania i w solarium i na sloncu to NIE MOŻNA! Po to korzysta się z solarium aby można było korzystać z opalania 'pod kontrolą'. Ta kontrola znaczy tyle, że dawka promieni UVA/UVB w solarium jest znana i jej ilość regulujemy czasem trwania opalania. Czyli całkiem inaczej niż ma to miejsce na słońcu gdzie dawka promieni nie jest znana i jest zmienna. Jeśli chcesz korzystać z uroków słońca to odpuść sobie w ten dzień solarium bo w ten sposób tylko możesz zwiększyć ryzyko poparzenia skóry! Zdrowe opalanie to takie w którym nie dochodzi do zaczerwienienia skóry.
------------------
osobiście nie polecam solarioom w ogoole - jest bardziej szkodliwe niż słońce, ponieważ "foondooje" nam o wiele bardziej skoncentrowaną dawkę promieniowania uva (a uva dociera w głąb skoory i odpowiedzialne jest np. za hiperpigmentację, fotostarzenie się skoory, odczyny fotoalergincze, kończąc na nowotworach);
-------------------
Tak się składa że w promieniowaniu słonecznym też występuje w większości promieniowanie UVA. To że w solarium dawka jest bardziej skondensowana to znaczy tylko tyle, że to ile ma jej dotrzeć do skóry regulujemy czasem opalania, przez co możemy skrócić czas opalania i nie ma potrzeby leżeć godzinami na plaży. Wielogodzinne opalanie na słońcu wcale nie jest bezpieczniejsze od krótkiego seansu w solarium. Dla jasności... lampy solaryjne emitują również niewielką dawkę promieni z przedziału UVB.
Zapomniałeś jeszcze dodać że na słońcu występuje promieniowanie UVC (wyeliminowane w solarium) i to jego powinno się wystrzegać (UVC powoduje powstawanie mutacji komórek i używane jest m.in. w szpitalach do dezynfekcji sprzętu - zabija wirusy itp.)
Szacuny
137
Napisanych postów
22600
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
112308
wiem, że promieniowanie uva też występooje w słońcu - widocznie nieprezycyzyjnie się wyraziłam innymi słowy: solarioom:megadawki uva/śladowe uvb, słońce uva/uvb/śladowe ilości uvc - tak lepiej?
teoretycznie możemy skroocić czas naświetlania w solarioom, ale ile osoob to robi? a uvc jest prawie całkowicie eliminowane przez powłokę ozonową (oczywiście pomijam aspekt dzoory ozonowej, bo można by się dalej rozwodzić)
Szacuny
7
Napisanych postów
103
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2453
Nie wiedziałem że jesteś kobietą ;) Nazwa w sygnaturce mnie zmyliła :)
---
"wiem, że promieniowanie uva też występooje w słońcu - widocznie nieprezycyzyjnie się wyraziłam innymi słowy: solarioom:megadawki uva/śladowe uvb, słońce uva/uvb/śladowe ilości uvc - tak lepiej?"
---
Tak lepiej z jednym ale... upierasz się przy tych śladowych ilościach uvb. Te ilości (choć śladowe) w zależności od modelu lampy (przeważnie 2.3, 2.6 i 2.8% pasma UVA) są w zupełności wystarczające żeby pobudzić skórę do produkcji pigmentu. Im ten współczynnik rumieniowości wyższy tym krótsze powinny być seanse w solarium. Druga sprawa że na słońcu też większość stanowi uva.
---
"teoretycznie możemy skroocić czas naświetlania w solarioom, ale ile osoob to robi? a uvc jest prawie całkowicie eliminowane przez powłokę ozonową (oczywiście pomijam aspekt dzoory ozonowej, bo można by się dalej rozwodzić)"
---
To ile osób to osób to robi zależy już tylko od świadomości ludzi i ich pojęciu o zdrowym opalaniu. Szkoda tylko że ludzi nieświadomych jest bardzo wiele i niestety sporo osób nadal wierzy, że trzeba się mocno spiec żeby się opalić. Niestety takie osoby przez swoją niewiedzę doprowadzają do poparzenia i to już może być niebezpieczne dla zdrowia.
co do uvc... jest niewiele jednak istnieje właśnie przez dziurę ozonową... i jest niebezpieczne. Dlatego tak samo przy opalaniu w solarium jak i na słońcu trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Szacuny
20
Napisanych postów
1652
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
16945
nie wiem poco te dywagacje i spostrzeżenia to oczywiste rzeczy juz poruszane na forum jest pare postow o tym ale oczywiscie jak zwykle nikomu (autorowi postu)nie przyszlo do glowy uzyc wyszukiwarki a ja nie zamierzam po raz setny powtarzac tego samego dobrze ze wy macie sile pozdro ---->
Szacuny
7
Napisanych postów
103
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2453
ja też nie wiem po co... autor postu otrzymał odpowiedź ale... post Grasik wprowadził troche zamieszania i lepiej było to wyjaśnić od razu niż później nieprawdziwe info o szkodliwości solarium ma iść do ludzi :)