grubas chyba cos ci sie musialo pomylic po 2,5 min stek jest nadal surowy az krew wyplywa
...
Napisał(a)
saly26: Teoretycznie stek wołowy powinien być pół-krwisty, wysmażony na podeszwę to profanacja.
Ja smażę 2-3 minut z każdej strony (2 minuty, jeśli jest cieńszy, 3 przy grubszym), na maksymalnie rozgrzanej patelni.
Podstawowym błędem przy przygotowywaniu steka jest solenie przed usmażeniem - najlepiej doprawić wołowinę tylko pieprzem, usmażyć, a dopiero po usmażeniu dosolić do smaku. W przeciwnym wypadku często wychodzi gumowa podeszwa.

Ja smażę 2-3 minut z każdej strony (2 minuty, jeśli jest cieńszy, 3 przy grubszym), na maksymalnie rozgrzanej patelni.
Podstawowym błędem przy przygotowywaniu steka jest solenie przed usmażeniem - najlepiej doprawić wołowinę tylko pieprzem, usmażyć, a dopiero po usmażeniu dosolić do smaku. W przeciwnym wypadku często wychodzi gumowa podeszwa.
...
Napisał(a)
grubas chyba cos ci sie musialo pomylic po 2,5 min stek jest nadal surowy az krew wyplywa
z pewnością nie, to ty musiałeś coś źle zrobić, może patelnia nie była w pełni rzgrzana albo stek był rzeczywiście za gruby.
Robiłem tak 100 razy i zawsze jest ok. A to że coś tam z niego wypływa to normalne, tak ma być ;)
Jak zrobisz go za długo to będziesz żuł godzinę go
Jak jest gruby to możesz w trakcie smażenia przykryć, lepiej się robi w środku wtedy
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-25 14:13:59
z pewnością nie, to ty musiałeś coś źle zrobić, może patelnia nie była w pełni rzgrzana albo stek był rzeczywiście za gruby.
Robiłem tak 100 razy i zawsze jest ok. A to że coś tam z niego wypływa to normalne, tak ma być ;)
Jak zrobisz go za długo to będziesz żuł godzinę go
Jak jest gruby to możesz w trakcie smażenia przykryć, lepiej się robi w środku wtedy
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-25 14:13:59
...
Napisał(a)
Ja steki robię tak - przepis mojego kumpla, wychodzi extra:
polędwica wołowa, oporządzić z białego dokoła, krojona bardzo grubo - z 8cm, każdy kawałek obić kilka razy z piąchy, żeby zbić, bez przypraw niemalże, tylko dużo pieprzu i sól morska (grudy, nie pył, żeby nie stwardniała). Podsmażyć na patelni (grillowa najlepsza) po ok minucie z każdej strony i do pieca (180stopni) na 15-20 minut.
Na patelni zostaje tłuszcz i soki, do tego przed wyjęciem z 5 minut odlewasz to co sie wytopiło z pieczenia w piecu i na patelni dodajesz ze 100ml wina czerwonego i ze 100ml bulionu wołowego plus ulubione zioła, wyjmujesz miecho i odstawiasz na 5 minut niech odpocznie, a na patelni sos redukujesz na duzym ogniu caly czas az bedzie polowa objętości.
Smacznego!
Zmieniony przez - Plewer w dniu 2011-07-25 14:36:44
polędwica wołowa, oporządzić z białego dokoła, krojona bardzo grubo - z 8cm, każdy kawałek obić kilka razy z piąchy, żeby zbić, bez przypraw niemalże, tylko dużo pieprzu i sól morska (grudy, nie pył, żeby nie stwardniała). Podsmażyć na patelni (grillowa najlepsza) po ok minucie z każdej strony i do pieca (180stopni) na 15-20 minut.
Na patelni zostaje tłuszcz i soki, do tego przed wyjęciem z 5 minut odlewasz to co sie wytopiło z pieczenia w piecu i na patelni dodajesz ze 100ml wina czerwonego i ze 100ml bulionu wołowego plus ulubione zioła, wyjmujesz miecho i odstawiasz na 5 minut niech odpocznie, a na patelni sos redukujesz na duzym ogniu caly czas az bedzie polowa objętości.
Smacznego!

Zmieniony przez - Plewer w dniu 2011-07-25 14:36:44
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!