panowie pytanko jak przyzadzic steka wolowego aby byl miekki i soczysty ????? poniewaz zrobilem go ale jest strasznie twardy i gumowaty :( ??
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Ja steki robię tak - przepis mojego kumpla, wychodzi extra:
polędwica wołowa, oporządzić z białego dokoła, krojona bardzo grubo - z 8cm, każdy kawałek obić kilka razy z piąchy, żeby zbić, bez przypraw niemalże, tylko dużo pieprzu i sól morska (grudy, nie pył, żeby nie stwardniała). Podsmażyć na patelni (grillowa najlepsza) po ok minucie z każdej strony i do pieca (180stopni) na 15-20 minut.
Na patelni zostaje tłuszcz i soki, do tego przed wyjęciem z 5 minut odlewasz to co sie wytopiło z pieczenia w piecu i na patelni dodajesz ze 100ml wina czerwonego i ze 100ml bulionu wołowego plus ulubione zioła, wyjmujesz miecho i odstawiasz na 5 minut niech odpocznie, a na patelni sos redukujesz na duzym ogniu caly czas az bedzie polowa objętości.
Smacznego!
Zmieniony przez - Plewer w dniu 2011-07-25 14:36:44
polędwica wołowa, oporządzić z białego dokoła, krojona bardzo grubo - z 8cm, każdy kawałek obić kilka razy z piąchy, żeby zbić, bez przypraw niemalże, tylko dużo pieprzu i sól morska (grudy, nie pył, żeby nie stwardniała). Podsmażyć na patelni (grillowa najlepsza) po ok minucie z każdej strony i do pieca (180stopni) na 15-20 minut.
Na patelni zostaje tłuszcz i soki, do tego przed wyjęciem z 5 minut odlewasz to co sie wytopiło z pieczenia w piecu i na patelni dodajesz ze 100ml wina czerwonego i ze 100ml bulionu wołowego plus ulubione zioła, wyjmujesz miecho i odstawiasz na 5 minut niech odpocznie, a na patelni sos redukujesz na duzym ogniu caly czas az bedzie polowa objętości.
Smacznego!

Zmieniony przez - Plewer w dniu 2011-07-25 14:36:44
...
Napisał(a)
Ja dzisiaj też robiłem na grilu elektrycznym i maskara chodzby podeszfa hehe.
Wyczytałem gdzieś zeby go zalać wytrawnym winem i dodać jakies zioła i tak ma poleżeć pare godzin później na pare minut na grila i gotowe ale jeszcze nie próbowałem
Wyczytałem gdzieś zeby go zalać wytrawnym winem i dodać jakies zioła i tak ma poleżeć pare godzin później na pare minut na grila i gotowe ale jeszcze nie próbowałem
...
Napisał(a)
Musicie dobrze zamarynować poszukać na forach internetowych bo to jednak trudna sztuka do wykoniania
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
zamarynujcie kilka godzin wcześniej w winie przyprawach i mleko nie wiem czemu ale robi się od tego soczyste mięso drób wtedy smakuje jak słodycze , na wół też powinno zadziałać a z czego masz tego steka ?
1
...
Napisał(a)
Czytałem w czyimś dzienniku treningowym, nie wiem czy nie w teście hi teca, chyab tak w dziale Test for the mass, tam mi sie zdaje, że trzeba najpierw piec na patelce przez 5 minut, a potem do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Czas pieczeń może być nie prawidłowy, ponieważ nie pamietam za dobrze i wychodził podobno idealny.
...
Napisał(a)
ja bym proponował zrobić duszony w sosie - możesz kupić gotowy sos pieczeniowy w proszku albo pokombinować samemu.
...
Napisał(a)
Ja dzisiaj robiłem na patelni i bym za****ty :) do tego musztarda i pycha było :) po 3 min na 1 stronie xD
1
...
Napisał(a)
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Jak chcecie miękki i soczysty to najlepiej zrobić tzw. pięcominutówkę:
Na rozgrzany teflon rzucacie stek i na średnim ogniu z jednej strony góra 2,5min i z drugiej strony 2,5min i gotowe. Jak chcecie krwisty to do 2 min. nie wlewać tłuszczu a jedynie natłuścić ręcznikiem papierowym lub chusteczką patelnię. Pozdro
Acha ale jak stek jest ze starej krowy mlecznej to nic się nie da zrobić
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-23 00:12:36
Na rozgrzany teflon rzucacie stek i na średnim ogniu z jednej strony góra 2,5min i z drugiej strony 2,5min i gotowe. Jak chcecie krwisty to do 2 min. nie wlewać tłuszczu a jedynie natłuścić ręcznikiem papierowym lub chusteczką patelnię. Pozdro
Acha ale jak stek jest ze starej krowy mlecznej to nic się nie da zrobić

Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-23 00:12:36
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!