Szacuny
3
Napisanych postów
261
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3422
hey mam pytanie zrobilam sobie step (taki niski stoliczek cos w rodzaju stopnia od schodow) mam pytanie czy wchodzac na to i zchodzac jak po schodach wyszczuple uda czy jest to cwiczenie areobowe zalezy mi na poprawie wugladu posladkow i ogulnie ud chce by byly szczuplejsze i smuklejsze... narazie nie stac mnie na rower ani stepper Czy ktos moze mi pomuc? prosze
Szacuny
125
Napisanych postów
6135
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
30354
Musisz chodzić 'z pięt', utrzymując cały czas sylwetkę tak, jakbyś schodziła ze schodów. No i min. 30minut jednorazowo, najlepiej rano na czczo lub przed snem.
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Szacuny
3
Napisanych postów
261
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3422
dziekuje... a dlaczego min. 30 min.? i czy step to cwiczenie areobowe? czy wyszczupli uda i posladki czy raczej stana sie bardziej masywne? bede wdzieczna za odpowiedz na wszystkie pytania... prosze
Szacuny
125
Napisanych postów
6135
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
30354
Każde ćwiczenie może być aerobowe, jeśli jest wykonywane metodą ciągłą nie doprowadzając przy tym do zadyszki. Dopiero po 20min staje się efektywne, gdyż ponad 50% zużywanej energii pochodzi wtedy z tłuszczu. Oczywiście im dłużej, tym % tłuszczu jest większy. Nogi można rozbudować, jeśli intensywność ćwiczeń jest zbyt duża i rozbudowują się mięśnie.
Szacuny
3
Napisanych postów
261
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3422
cwicze ok 30-40 min to chyba ok? wchodze na step w srednim tempie jest mi bardzo cieplo i czuje ze troszke sie poce ale nie mam zadyszki i nie czuje wielkiego zmeczenia!!! to znaczy ze wykonuje areoby tak? aha mam 155cm i 45kg Naprawde bardzo dziekuje za szybkie i bardzo rzeczowe odpowiedzi!!!
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja również mam pytanie w związku ze steperem - czy godzina rano (na czczo) i godzina/dwie wieczorem (3/4 godziny po ostatnim posiłku) - jest dobrym czy złym pomysłem? Chciałabym schudnąć i wzmocnić mięsnie nóg, ograniczyłam kalorie.
Szacuny
5
Napisanych postów
2214
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
37939
i ja dolacze sie do pytan o stepper. jade na dietce redukcyjnej juz jakies 3 miesiace, rowerkowalem godzinke 5x tygodniowo, po silowni albo w godzinach popoludniowych. dla odmiany zaryzykowalem stepper i... spodobalo sie :). duzo latwiej jest mi sie zmeczyc, zaczynalem od 20 minut i poziom 50 st/min, teraz na thermalu jade 60 min 70st/min. czy wskazanie ze po godzince spalilem ok 1300 kal. jest prawdziwe? na ECA po 5 minutach jest mi goraco, po godzince koszulka cala mokra :)
co lepsze (na thermalu oczywiscie) - bieganie rano na czczo (pobudka o 5 rano nieunikniona ) czy trzymac sie steppera po poludniu?
Szacuny
125
Napisanych postów
6135
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
30354
Te ćwiczenia są w zasadzie równoważne (może 10% w jedną czy we drugą stronę). Po kilku miesiącach zmiana ćwiczeń powoduje szybsze zmęczenie, gdyż inaczej pracują mięśnie (do poprzednich zdążyły się dostosować). 1300kcal/godz to raczej przegięcie, generalnie te liczniki rowerkowe/stepperowe nie są wiarygodne.