Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mylisz dwie rzeczy. BJJ NOGI różni się od SF czy SW przepisami dotyczącymi walki. A ile i co się ćwiczy w danym klubie to już sprawa trenera. W jednym klubie mogą być dodatkowe treningi zapasów z zapaśnikiem w drugim będą tylko elementy sprowadzeń w ramach treningów BJJ - niezależnie od formuły w jakiej startują zawodnicy. Często zawodnicy z danego klubu startują jednocześnie w BJJ NOGI i SF. Tych pierwszych zawodów jest więcej.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Trochę się wkopałem. Słyszałem, że coś dzwoni a nie wiem w którym kościele. Nie jestem trenerem BJJ ani sędzią. Nie startowałem także w żadnych zawodach BJJ NOGI i SF (oprócz turnieju wewnętrznego w klubie).
Z tego co wiem, to SF dopuszcza więcej technik. Np. początkujący mogą robić klucze na stopę w SF. W BJJ NOGI początkujący mogę tylko Taktarowa. Oprócz tego w SF pierwsze 3 minuty nie są punktowane, w przeciwieństwie do BJJ.
Jeśli coś pomyliłem, przepraszam. Najlepiej zapytać się trenera. On przygotowuje zawodników do startu i musi im poić co mogą a czego nie w danej formule.