Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

suples zapaśniczy

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 18675

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 58
iemka, witam znowu na forum ;p

mam pytanie do zapaśników, dotyczace suplesa. Chociaz nie cwicze zapasow, tylko bjj, to chcialbym sie nauczyc tego rzutu. mam do dyspozucji manekiny zapasnicze. I tu pytanka

1. czy przed rzutu uginam nogi, czy po prostu przechylam sie do tylu?
2. czy tyłek przeciwnika musi byc nizej, niz moje biodra?
3.czy rece trzymaja niueruchomo przeciwnika, czy wykonuja ruch "za siebie"?
4.jak to jest z tym przekrecaniem sie tuz przed upadkiem?

prosze, abys zilustrowal mi technike tego rzutu i ogolne zasady

troche cwiczylem, ale jeszcze zbyt wczesnie sie przekrecam(taki półsuples) lub manekin mi jakos dziwnie ląduje

pozdro :):):)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 6529 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 36902
Coś podobnego co wykonywała ta dziewczyna na kolesiu w nocy na ulicy często można spotkać jako obronę przed duszeniem gilotynowym w stójce. Tyle, że nie jako rzut a racze przetoczenie. Bardzo podobne, przeciwnik trzyma nas w gilotynie, tak samo łapiemy go za łeb, zejście biodrami praktycznie do samej ziemi, i przeciwnik robi jakby przewrót w przód przez nas.

Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 333 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 9261
wee ,daj spokój przez neta chcesz sie nauczyć ,żle zrozumiesz czyjąs rade i sam sie znokautujesz .Powiem ci tak ,suples jest łatwy do zrobienia.. .Ja nauczyłem sie w 5 moze 10 min,właściwie to ja go umiałem zanim zaczołem go robic.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 10832 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 38587
do suplesa bardzo podobny jest ura-nage. znajdziesz z nim sporo filmów w necie.
ale bez trenera ciężko ci bedzie wyczuc technikę, i to z manekinem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 526 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 8150
Witam, jeśli chodzi o suplesa to polecam Ci tą stronę Pietrassa http://www.suples.gower.pl/ - w dziale trening znajdziesz cały artykuł i specjalistyczne ćwiczenia dotyczące tego rzutu, a w dziale multimedia filmiki
z suplesami rzucanymi przez najlepszych. Jeśli chodzi o ten rzut to istnieją jego różne wersje(w wolniaku z haczeniem nogi itd.) ale ten jakby podstawowy rzuca się z lekkiego przysiadu w pierwszej fazie do obrotu tułowia po tym jak przeciwnik zląduje łopatkami na macie.pozdrawiam

p.s. Dempsey a rzuciłeś kiedyś kogoś na ten rzut w walce?Bez urazy ale wytrenowanie tego rzutu jest zakończone dopiero wtedy gdy jesteś w stanie go zastosować na oporującym przeciwniku ,a nie na manekinie bądź partnerze podczas cwiczenia techniki i wątpię żeby komukolwiek zajęło to 10 minut.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jeszcze kilka suplesików na filmie:
1

2

(tylko dla kozaków )

3

chyba najbardziej znany suplesik w historii Dietricha na Taylorze w czasach gdy w ciężkiej nie było ograniczeń wagowych)

- i jeszcze ten na deser

Zmieniony przez - B.Luka w dniu 2006-08-25 00:32:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Spoko dla mnie tez taki skuteczny i karkołomnie wygladajacy rzut wydawał sie ciezki do opanowania.Robiłem go od samego początku z gosciem niższym odemnie ,jeżeli pytasz ,czy w walce czysto robiłem na nim to powiem ci ,ze nie czysto wchodził przedewszystkim koles nizszy jest trudniejszy do tego aby upadł pierwszy . Pod goscia trzeba wejść ciasno zapjąc pod rzebrami letko unieśc wyżej niz nasze biodra i nie bać sie przedewszystkim rzucic.Mozesz rzucać przez bark to wtedy wyniesienie skret i oderwanie nogi wystawnej przy rzucie ,przez góre centralnie tu maja ludzie czesto barjere psychiczna ,ze sami pierwsi runa karkiem. Nie odrywsz sie od podłogi,mocny most reszte robi siła przyciagania ziemskiego . Rzut mozesz robic z kazdej pozycji do okoła przeciwnika tylko pamietaj jak wyżej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
dzieki za rady, oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze samemu nie jestem w stanie nauczyc sie dobrze tego rzutu, ale mam pytanie: jak u was przebiegala nauka suplesa (pomijajac cwiczenia przygotowujace), czy cwiczyliscie od razu z kolesiem, czy z manekinem??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ja zaczynałem od prób wykonania rzutu zupełnie bez obciązenia, by później równolegle ćwiczyć go z partnerem na materacu i dopracowywać szczegóły na manekinie. Co do jego trudności to przy odpowiedniej sile kwestią główną jest wygimnastykowanie i rozciągnięcie,aby wykonywać ten rzut poprawnie na sucho. Natomiast w walce dochodzi kwestia dojścia do odpowiedniej pozycji, oporujący odpowiednio przeciwnik i jak pisał dempsey odwaga żeby rzucić i żeby to wszystko osiągnąć trzeba mieć suplesa powtórzonego wielokrotnie na treningach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Wszystko sie zgadza B.Luka.Trzeba powtarzać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
dzieki za informacje
a mial ktos okazje zastosowac suplesika na ulicy? jesli tak, to jakie to mialo nastepstwa?:)

pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 10832 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 38587
a jak to przy rzutach, sam rzut to jedno, a dojscie do pozycji to drugie. po opanowaniu techniki obie rzeczy osobno nalezy ćwiczyć w zadaniówkach, a potem je połączyć, a dopiero na końcu próbować w całkowicie wolnej walce.

btw: z tej pozycji znacznie prostszy, bezpieczniejszy dla obu ćwiczących i łatwiejszy do opanowania jest rzut tani-otoshi http://www.azspw.pl/judo/Avi/tani1.wmv po którym można zresztą łatwo przejsc do dosiadu. oraz ura-nage
http://judoinfo.com/images/animations/blue/uranage.htm

zerknijcie na to. w judo jest to obi-tori-gaeshi. czy w zapasach suplesem nazywa sie takze taki rzut?

Zmieniony przez - Jodan w dniu 2006-08-26 20:48:29
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Shotokan - wyjaśnienie sportowego stylu kumite

Następny temat

James Toney vs Samuel Peter

Spalanie
Polecane artykuły