jak to w koncu jest z tymi platkami owsianymi, mozna je jesc na surowo czy nie? jedni mowia ze mozna drudzy ze nie. czesto robie szejka jak nie mam rano czasu ktory sklada sie ze szklanki mleka,banana,50g platkow owsianych,miarka odzywki bialkowej i lyzka masla orzechowego. uzywam platkow blyskawicznych bo tych gorskich nieprzetworzonych to raczej napewno nie mozna jesc surowych. ogolnie nie mam zadnych problemow zoladkowych po takim szejku, jedynie co zauwazyle to zwiekszona ilosc gazow wiec dlatego pytam czy to normalne czy raczej powinienem sobie odpuscic te platki w szejku??
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
jeżeli z tego tytułu nie masz żadnych dolegliwości które by Ci przeszkadzały to możesz je w takiej formie spożywać
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
a ta zwiekszona ilosc gazow nie jest wlasnie taka dolegliwoscia ktora powoduje ze jednak ich nie powinienem jesc?
...
Napisał(a)
to kwestia błonnika, możesz spróbować zalać je wrzątkiem lub nawet letnia wodą jakiś czas przed szejkowaniem, ale ilość błonnika się nie zmieni jedynie ilość kwasu fitynowego, ale nieznacznie no i na gazy raczej nie wpływa, być może jesteś z tych, którzy tak reagują na większą ilość błonnika - możesz spróbować z płatkami jaglanymi
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Większość osób raczej będzie miała problemy trawienne w postaci nasilonej ilości wzdęć i gazów po regularnym spożywaniu surowych płatków owsianych. Jeżeli Ty u siebie nie obserwujesz tego typu problemów, to śmiało jedz. Z drugiej strony rano raczej mało kto ma czas. Każdy chciałby pospać przynajmniej 6 godzin. Z tego też względu nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, abyś przygotował posiłek wieczorem i rano tylko zjadł. Płatków nie musisz mielić. Namoczone po godzinie będą miękkie. Nawet górskie. Nie muszą być błyskawicznie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
niby racja ale jednak jakby nie patrzec taki szejk to pelnowartosciowy posilek ktorego zrobienie zajmuje 3minuty. czasami pije go nawet 2 razy dziennie, pierwszy rano drugi po treningu i problemow zoladkowych nie mam
...
Napisał(a)
weź sobie dzień wczesniej wieczorem je namocz, chcoiaż błyskawicznych nie trzeba, one szybko namiękają, mozesz zaleć ciepłym mlekiem/woda trochę zmiekną
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
z namoczonymi platkami probowalem i wyszla z tego straszna papka ktora ciezko wypic, a tak ogolnie to te zwiekszone gazy swiadcza o czym zlym dla organizmu czy to poprostu taki skutek uboczny zjedzenia ich w surowej postaci ktory nie ma zadnego zlego wplywu na uklad pokarmowy?
...
Napisał(a)
ja tam pije i nie ma problemu, mzoe daj wiecej wody czy mleka. No i zblendować trzeba.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Jeżeli dodajesz płatki owsiane błyskawiczne, to rzeczywiście wychodzi tego typu "papka". W przypadku górskich a tym bardziej zwykłych nie powinno być tego typu problemu. Poza tym, zawsze możesz dodać więcej płynów w postaci wody, jogurtu naturalnego, czy innej formy płynnej rozrzedzającej koktajl.
Surowe płatki owsiane są po prostu dość ciężkostrawne. Podobnie jak w przypadku niedogotowanego ryżu, czy kaszy. Oczywiście obróbką w postaci zmielenia ich w mąkę będzie już formą obróbki, zmniejszającą ryzyko problemów trawiennych.
Surowe płatki owsiane są po prostu dość ciężkostrawne. Podobnie jak w przypadku niedogotowanego ryżu, czy kaszy. Oczywiście obróbką w postaci zmielenia ich w mąkę będzie już formą obróbki, zmniejszającą ryzyko problemów trawiennych.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!