od 4 mies wciagam tabake red bulla.wciagam ok 10x dziennie.dzis rano zauwazylem ze nieczuje zapachu pasty do zebow prawie wogole.tak jak I z innymi rzeczami.czy to mozliwe ze mozna stracic wech od tabaki?co z tym zrobic
...
Napisał(a)
Tabaka, czyli sproszkowany tytoń jest produktem często wzbogacanym różnymi aromatami i stosowany poprzez wciągnięcie nosem. W jej przypadku nikotyna wchłaniana nie jest przez płuca jak w sytuacji papierosów, a przez śluzówkę nosa.
Moda na jej stosowanie w Polsce wywodzi się prawdopodobnie z Francji, skąd tabaka zawitała w naszym kraju pod nazwą proszku tytoniowego. Popularna ona była wśród społeczności chłopskiej i mieszczańskiej.
Wśród sposobów jej używania wyróżnić można:
- nasypanie tabaki na miejsce dłoni zwane tabakierką anatomiczną,
- nabranie tabaki palcem kciukiem i palcem wskazującym,
- użycie specjalistycznej łyżeczki,
- zażycie z grzbietu dłoni, między kciukiem, palcem wskazującym, a nadgarstkiem.
Spożywanie tabaki nie ma specjalnego sensu, a wykonywanie tego tak, jak w Twoim przypadku 10 razy dziennie może być niebezpieczne dla zdrowia. Może to prowadzić do uzależnienia od tytoniu oraz podrażnień śluzówki nosa, co może powodować częste krwotoki i suchość. Nie stwierdzono jednak aby powodowała ona działanie rakotwórcze.

Moda na jej stosowanie w Polsce wywodzi się prawdopodobnie z Francji, skąd tabaka zawitała w naszym kraju pod nazwą proszku tytoniowego. Popularna ona była wśród społeczności chłopskiej i mieszczańskiej.
Wśród sposobów jej używania wyróżnić można:
- nasypanie tabaki na miejsce dłoni zwane tabakierką anatomiczną,
- nabranie tabaki palcem kciukiem i palcem wskazującym,
- użycie specjalistycznej łyżeczki,
- zażycie z grzbietu dłoni, między kciukiem, palcem wskazującym, a nadgarstkiem.
Spożywanie tabaki nie ma specjalnego sensu, a wykonywanie tego tak, jak w Twoim przypadku 10 razy dziennie może być niebezpieczne dla zdrowia. Może to prowadzić do uzależnienia od tytoniu oraz podrażnień śluzówki nosa, co może powodować częste krwotoki i suchość. Nie stwierdzono jednak aby powodowała ona działanie rakotwórcze.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
W dużych ilościach tabaka może uszkodzić śluzówkę. I to może być u ciebie.
...
Napisał(a)
Akurat chyba co do tego nie ma dowodów, bo w tabace nie ma substancji smolistych (nawet na pudełkach nie ma o tym ostrzeżeń, są tylko o uzależnieniu). Ale nikotyna uzależnia, a zbyt duże dawki niszczą śluzówkę. Sam sobie lubię wciągnąć raz na jakiś czas, ale nie 10 razy dziennie i to jedną z mocniejszych tabak.
...
Napisał(a)
z 5 lat temu byłem zapaleńcem tabaki, brałem właśnie red bulla przez ponad pół roku po kilka, kilkanaście razy dziennie, przeholowałem bo codziennie rano budziłem się z katarem, w nocy leciało mi z nosa, miałem zatkany nos i od czasu do czasu zdarzało mi się mieć zaburzenia węchu, a to wszystko przez to że nie było umiaru, obecnie też biorę, ale raz dziennie i jest ok, właśnie sobie sypię ;)
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!