Jedyną rzeczą której powinniśmy się bać jest sam strach
Muay thai to boks tajski, czyli sport kładący nacisk na walkę w klinczu. Wykorzystujemy tutaj uderzenia łokciami i kolanami.
Przyjmuje się, iż sztuka ta wywodzi się z tajlandii. jednakże brakuje na to dowodów historycznych. Nie można jednak zaprzeczyć temu, iż dyscyplina ta najbardziej rozwinęła się właśnie w Tajlandii i stał sie tam sportem narodowym.
Muay thai stało sie ringowym sportem walki rozgrywanym w stójce. Ciosy tutaj zadaje się z pełną siłą. W naszym kraju mamy dwie ogranizacje zajmujące się tym sportem. PZMT, czyli Polskie Zrzeszenie Muay Thay oraz Polską Komisję Muay Thai.
Co do samego pytania: tak naprawdę nie da się nauczyć konkretnej sztuki walki na własną rękę, gdyż dochodzą tu ciężkie elementy techniczne. Stąd zalecałbym zapisanie sie do jakiejś sekcji w swoim mieście, bo trenując samemu możesz zrobić sobie krzywdę. Pamiętaj, że w boksie tajskim nie uderzamy tzw "cepami" tylko poszczególne ciosy są przemyślane i powinny mieć odpowiednią technikę. Nie jesteś w stanie bez niczyjej pomocy sie tego nauczyć.
Pozdrawiam

Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-20 22:42:01
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź

I nie to żebym sobie jaja robił z Twojej osoby bo zupełnie poważnie gadam,przez jakiś czas ćwiczyłem w domu sam udeżenia i nie zaciskałem do końca pięści i tak mi zostało do teraz,tzn coraz mniej jest to widoczne,bo aż tak mi bardzo to w krew nie weszło.
Sam się nie nauczysz,nie oszukujmy się.A jeżeli tak bardzooo chcesz się sam uczyć to na allegro masz jakieś szkoleniówki może coś podłapiesz..
"...przez jakiś czas ćwiczyłem w domu sam udeżenia i nie zaciskałem do końca pięści..."
No to mamy juz jeden składnik dobrej techniki uderzania w worek.
Czyli jest tak:
-mocno zaciskamy pięści
-usztywniamy nadgarski
-wykonujemy wyrzut ramienia poprzez skręt tułowia
-uderzamy na wysokość brody
-oby dwa ciosy w jeden punkt
-utrzymujemy gardę
Panowie macie doświadczenie, proszę o więcej wskazówek

...ĆwiCzyĆ KaŻdY MożE, TroChĘ LePieJ LuB TroChĘ GorZeJ... :D

Enemy of my enemy is my friend.
w domu mozna sobie cwiczyc ale najpierw trzeba miec podstawy!!
Ludzie poltora roku treningu w boksie/kicku to minimum (nie wiem jak w MT) i jak sie ma sprzet w domu (takie min. to tarcza bokserska i worek) to mozna doskonalic. w ten sposob taktycznie ani technicznie nie posuniesz sie dalej, ale mozesz do perfekcji doskonalic sile udzerzenia.
a tak do Dragona to w domu mozna jeszcze oprocz bierek to mozna jeszcze strugac idiote z podrecznikiem..
"99% orientalnych systemów to bzdura. Wyglądają dobrze, ale nie działają." Bruce Lee
Więc proszę by Wy jako doświadczeni "trenerzy" dali nam "boskerom domowym" nie mającym możliwości ćwiczenia w sekcji kilka rad na ten temat.
Wy na początku popełnialiście błędy, lub oglądaliście na błędy innych. podzielcie się tą wiedzą z innymi. Jakie są najbardziej, najczęsciej popełniane błedy przez początkujących boskerów??
Znając tą kwestię możemy sami logicznie przemyśleć, zweryfikować i próbować unikać tych bugów.
I nie piszcie prosze że sobie krzywde zrobie

Za każdą radę bede bardzo wdzięczny, myślę że inni także

...ĆwiCzyĆ KaŻdY MożE, TroChĘ LePieJ LuB TroChĘ GorZeJ... :D
najslabsze psy najglosniej szczekaja

rece wysoko,barki u gory zeby oslanialy szczeke,glowa lekko pochylona(zeby w ryj nie dostac tylko w czolo),raczej nie oslaniaj uderzen na brzuch(musisz se miesnie zrobic wczesniej),jak jestes praworeczny(jak leworeczny to odwrotnie) to lewa noga z przodu,lewa reka lekko z przodu,przemieszaj sie na boki-nie cofaj sie.piety nie moga dotykac ziemi.no i jak uderzasz to nie odpuszczaj rak
najslabsze psy najglosniej szczekaja