zacznijmy w mare od początku.. w 2006 przeszedłem rekonstrukcje ACL,przy użyciu srob interferencyjnych z użyciem więzadła rzepki, jednak po jakimś czasie zauważyłem ze kolano dalej się kiwa ( szuflada) lekarze tłumaczyli to brakami mięśniowymi..wiec ok dałem spokój spokojnie ćwiczyłem, pracowałem, z czasem odpuściłem.. dałem temu porostu spokój.. Jednak niedawno znalazłem trochę, czasu, ochoty i kasy aby pomyśleć o leczeniu.. udałem się do Sport Kliniki w Żorach, tamtejszy lekarz po "oględzinach".. kolano prawe obrysy prawidłowe, bez wysięku. Bez istotnych zaników mięśniowych. Ruchomość w pełnym zakresie, w ruchu delikatne chrzęszczenie w stawie. Testy więzadłowe odwiedzeniowy i przywiedzeniowy ujemne> Test Lachmana dodatni (odwrócony). Test szuflady przedniej ujemny. Test szuflady tylnej dodatni. Test Pivot Shivt dodatni(odwrócony). Testy rotacyjne ujemne. Artrometria 9/6. Plus RTG stresowe na klęcząco obu stawów kolanowych - tylne podwichniecie piszczeli ok 9mm. W nasadzie kosci piszczelowej i udowej tytanowe śruby interferencyjne. I na koniec wskazania, badanie MR i kontrola z wynikiem. Jednak skierowania pan doktor nie wydal ponieważ jest placówka prywatna i porostu nie mógł, polecił mi iść do lokalnego ortopedy i poprosić o takie skierowanie. Ucieszony ze coś się ruszyło w sprawie mojego kolana udałem się do ortopedy po skierowanie.. ten wytlumaczyl mi ze nie wyda mi go poniewaz rezonans przy srubach w kolanie nie ma sensu bo nic na nim nie wyjdzie, jakieś zakłócenia czy cos... ja zaraz po tym wyjechalem zagranice i juz nic nie zdazylem zrobic, dowiedziec sie jak to jest naprawde.. Niedawno wrocilem i postanowilem znow "powalczyc" o kolano, udalem sie tym razem do Szpitla sw Rodziny w Rudnej Malej, wiec do porownywalnie dobrego osrodka i tam zasiegnac porady specjalisty.. i tam po "ogledzinach" krotko lecz tresciwie..podejrzenie uszkodzenia PCL i PLC plus rozciagniety przeszczep ACL i wskazanie... znow badanie MRI..tylko znow bez skierowania. i teraz pytanie.. Moge wykonac to badanie przy srubach w kolanie czy nie? bo juz sam nie wiem.. i gdzie moglbym je wykonac..krakow, tarnow, najbardziej by mi odpowiadaly te miasta.. i ile czekania..bo nie wierze ze odrazu by sie udalo.. a moze prywatnie? jaka cena? No i ogolnie co o tym myslicie?
dzieki za "wysluchanie"

dzieki za "wysluchanie"