Szacuny
1
Napisanych postów
142
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1367
siemanko chciałem się poradzić czy wiosłowanie sztangą na plecki jest lepiej robić nachwytem czy podchwytem i na jaką szerokośc łapać sztangę? Nigdy nie robiłem tego ćwiczenia, i sie zastanawiam czy nie bolą od niego plecy?
Szacuny
6
Napisanych postów
1117
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
6057
są 2 koncepceje jak napisałeś , nachwytem trudniej prowadzic łokcie przy ciele co jest bardzo ważne , podchwytem lepiej prowadzic łokcie przy ciele ale w kość dostaja bicepsy i mozna je przeciążyć , nachwytem idzie lepiej na plecki ale właśnie przy zachowanej technice, nie rób kociego grzbietu , najlepiej jak bedziesz miał pas treningowy i trzymał plecy prosto , łap na szerokść barków bo gdy złapiesz szerzej to włączą sie do pracy tylne aktony naramiennych , wiec wniosek z tego ze lepiej nachwytem , ale jezeli nigdy tego nie robiłes to najpierw małe ciezary i nauka techniki a dopiero wal duze ciezary bo inaczej sobie mozesz krzywde zrobic,pozdrawiam
Zmieniony przez - basswood w dniu 2005-10-15 10:54:18
Szacuny
61
Napisanych postów
1439
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7349
Nie tyle istotne przy tym ćwiczeniu jest czy cwiczysz nachwytem czy podchwytem ile jak masz ułożone do tego nogi i plecy.Jeśli nie potrafisz zrobić narazie tego czysto technicznie to odpuść i poradź się jakiegoś instruktora. Przy tym ćwiczeniu technika jest bardzo ważna z uwagi na obciążenie kręgosłupa i dość ciężka do opanowania. Pozdrawiam
Szacuny
119
Napisanych postów
21724
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
92660
Szerokość uchwytu wpływa na sposób pobudzania pleców.szersy mocniej angazuje najszersze. Podchwyt zaś nieco mocniej wpływa na dolne partie najszerszych.
Zdr.
"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
11
filar53
jak masz ułożone do tego nogi i plecy.Jeśli nie potrafisz zrobić narazie tego czysto technicznie to odpuść i poradź się jakiegoś instruktora. Przy tym ćwiczeniu technika jest bardzo ważna z uwagi na obciążenie kręgosłupa i dość ciężka do opanowania. Pozdrawiam
Jakiś wzór, dzięki któremu poprawną postawę utrzymam?
Zdjęcie, które obrazuje to prawidłowo albo szkic?